Egyszerű trap vertikál 20/15/10 méterre

2015. január 02. péntek

A qrznow oldalának köszönhetően viharként söpör végig a neten KG0ZZ Dave 20/15/10 méteres vertikáljának rajza. Az antenna részleteire csak több távoli hivatkozásban találni rá, ráadásul nem is metrikus mértékegységekben. Nincs más hátra, mint egy tavaszi antennaépítés előkészületeként összegezni az adatokat.

vertikálA mechanikai kivitelezést és a mérési eredményeket majd a gyakorlati tapasztalatokkal egyetemben összegzem. Az antennát hasonló konstrukcióban forgatható, hordozható dipólként is tervezem megépíteni. A felhasznált anyagokról röviden annyit, hogy egymásba illő alucsövekből, és azokat méretpontosan összetartó PVC elemekből valamint bilincsekből áll. Az átmérők esetében az egyszerűség kedvéért maradnak a mértékegységek.

 

Trap

Valamennyi trap 50 ohmos, RG58/U koaxból készül, külön kapacitív elemet nem tartalmaz, hosszának magadásakor a belső ér teljes hosszát értjük oly módon, hogy a harisnyát a végein 2-3 centiméternyire csupaszítjuk le. Mind a 15, mind a 10 méteres tekercs 1.375″ (34,9mm) külső átmérőjű PVC csőre kerül, a 10 méteres elem 4 menet 51,4 centiméter RG58/U koaxból, a 15 méteres trap pedig 5,25 menet összesen 66 centiméter koaxból. A trapot célszerű zsugorcsővel rögzíteni és szigetelni.

 

Radiálok

Sávonként 2, 3 vagy 4 darab, földön vezetett radiált is használhatunk, amit néhány centire le is áshatunk, de az optimális esetben 45 fokos szögben vannak levezetve. Az egy vagy két radiál alkalmazása esetében az antennának némi irányhatásával kell számolnunk. És nézzük a hosszokat:

10m: 2,54m
15m: 3,4m
20m: 4,9m

 

Az antenna hangolása

A megfelelő beállítást az antenna elemeinek ki- és becsúsztatásával végezhetjük el. Először az alsó, 10 méteres sáv eleminek (91,4cm) hangolásával kezdjük, majd a két trap között a 15 métert, végül a legfelső elemnél a 20 métert állítjuk be.

 

A videóra kattintva egy lejátszási lista négyrészes bemutatója indul, mely a kivitelezés teljes menetét mutatja be, alatta néhány kép látható a konstruktőrtől.