Egyszerű villámdetektor

2013. január 21. hétfő
Mozaik | Szerk: HA8LHT

Ki ne akarná tudni, mikor jönnek a villámok? Gyorsan összerakható és látványos, valódi ötperces kapcsolás: pókhálósan, próbapanelen vagy körömnyi maratott panelen SMD-vel is megépíthető a villámdetektor.

Kimenetére R9-LED1 kombó helyett akár egy zümmert vagy például lépésszámlálót működtető optocsatolót vagy reed relét is tehetünk. A közelgő vihart a nagyfrekvenciás tartományú elektromos kisüléseinek köszönhetően már jóval előre, a villámok időtartamának, intenzitásának megfelelően jelzi. Célszerűen egy nagy fényerejű kék LED alkalmazásával igen látványos működésű detektorhoz jutunk.

Az elkészült kapcsolás működését egy piezo gyújtó segítségével tesztelhetjük. Antennaként egy félméteres huzaldarab is megfelel, a párszáz kilohertzes vevő érzékenységét a P1 segítségével állíthatjuk be, leginkább tapasztalati úton. Nagyobb tápfesz esetén az R9 ellenállást át kell méretezni (5V-nál 330Ω, 12V-nál 1k) és az R4 értékének növelése (200-300k) is célszerű lehet. L1 gyári induktivitás, értéke a megadott tartományban nem túl kritikus, tápfeszültségként két ceruzaelem szolgál.

villámdetektor