Bemutatkozott az új, hátizsákba való Icom

2019. augusztus 31. szombat
KIT/RIG | Szerk: HA8LHT

A tokiói Ham Fair megnyitó előtt felhúzott Icom standja megdobbantotta a rádióamatőrök szívét, de a molinón bemutatott mindent tudó rádióra a hivatalos megnyitóig várni kellett. Végül lehullt a lepel az Icom IC-705 készülékéről.

Mint már lehetett tudni, a HF/50MHz/VHF/UHF sávú, lapos profilú összüzemmódú rádió GPS-el valamint Bluetoothtal is van szerelve, de a részletes specifikációk egyelőre rejtve maradtak. Mint a bemutatott darabból kiderül, a 2020 márciusában érkező készülék valóban 10 wattot tud – ülső táppal -, és ugyanazt a 4,3 colos kijelzőt örökölte, mint nagy testvérei, az IC-7300 és IC-9700. Ami újdonság, hogy rendelkezik WiFi modullal is. Sajnos a korábbi utalások ellenére belső tunert nem tartalmaz.

Mérete jóval elmarad elődjeitől, az akksi és az MH-243 mikrofon nélkül egyetlen kilót nyomó rig 200x80x85 milliméter. A hátuljára csattintható akkumulátor ugyanaz a BP-272 típusú, 7,4 voltos LiIon, mint az ID-31 és ID-51 esetében, használatával fél és 5 watt közötti teljesítmény könyöröghető ki belőle.

icom-ic-705-draw

Folyamatos vételt kínál DC és 70cm között, adni a szokásos amatőr sávokon ad. Az egyelőre rejtély, hogy a 4 méterrel mi a helyzet. Mint jósoltam is, az alsóbb, 25 MHz alatti sávokban közvetlen mintavételezésű rendszerrel működik, e felett már előkeverést használ.

ic705-hat

A rádióhoz ajánlanak egy egyébként teljesen snassznak tűnő LC-192 Multibagot is. Ez a hátizsák arra lett kialakítva, hogy kényelmesen lehessen belőle használni az új Icomot.

A gyártó szerint olcsóbb lesz, mint az IC-7300, ám a piaci helye nagyon kerülgeti az ezer dollárt, mindenesetre ha eltekintünk a hazai forgalmazók áraitól, külföldi utazásunk alkalmával lehet, hogy érdemes számolni némi plusz hazatérő súllyal…

 

  • Brazília és Andorra is nyit 60m-reBrazília és Andorra is nyit 60m-re
    A Brazil Nemzeti Hírközlési Hivatal bejelentette, hogy a CITEL (Amerika-közi Távközlési Bizottság) soron következő rádió-távközlési bizottsági …