Bemutatta új kézirádióját az Icom

2021. november 10. szerda
KIT/RIG | Szerk: HA8LHT

Lehetett számítani valami megmozdulásra a digitális rádiók piacán, ugyanis még váratott magára az Icom válasza a Yaesu FT-5DR és a Kenwood TH-D74 készülékeire. Hát most megérkezett.icom-id52

A Yaesu súlytalan, könnyedén vett próbálkozásaival járt az Icom előtt, míg a Kenwood korát megelőző, évek óta elérhető készülékével jelentett kihívást az azt ezúttal beérő japán gyártónak.

A japán cég – mely szeret mindig egy lépéssel a többiek előtt járni – egy kétsávos, D-Star-képes rádiót mutatott be, mely az ID-52E nevet kapta. A rádió elődjéhez, az ID-51E PLUS2-höz képest fél collal nagyobb, 2,3-as átmérőjű tükröződésmentes, napfényben is jól látható immáron színes kijelzőt kapott. Maga a készülék egyébként csak alig két centivel magasabb és eggyel szélesebb ősénél, hatásra mégis sokkal robosztusabb külsővel bír.

A kényelmi szolgáltatások között a Bluetooth is megtalálható, amire a Picture Utility valamint az RS-MS1A távirányító szoftverrel lehet kapcsolódni, de a VS-3 headset is opcióként kínálkozik.

A technikai paraméterek sorában a különböző sávok és módok egyidejű vétele mellett vízesés, 225 és 375 MHz között a kibővített légiforgalmi sáv vétele, erősebb, 750 milliwattos hangteljesítmény, microSD kártyán tárolt fényképek küldése és fogadása mellett USB-s töltés is helyet kapott.

A kártya kapcsán meg kell jegyezni a CSV formában történő logolást, a nyomkövetési mentéseket és a hangrögzítő funkciót is a személyes beállítások valamint az átjátszók adatainak elmentése mellett.

Az IPX7 besorolást kapott készülékből nem hiányozhat a GPS sem, aki pedig elődjéről, az ID-51-ről vált, nem kell új tartozékokba beruházni, azok használhatóak maradtak az új családtag esetében is.

Arra azonban kitér a gyártó is, hogy ne áltassuk magunkat az AM/AM dualwatch móddal, ugyanis amplitúdómodulált vétel csak a fő VFO-n állítható be.

A rádió az anyavállalat közlése szerint bruttó 520 fontos – 220 ezer forintos – áron lesz elérhető december elsejétől a hivatalos viszonteladók polcain. Ez a Yaesu azonos kategóriát célzó, nyáron bemutatott FT5DR rádiójának 160, a Kenwood TH-D74 készülékének 250 ezer forintos ára közé ékelődő pozíció borítékolva volt.