Döbbenetes különbségek – nézzük meg, hol mennyiért vásárolhatunk!

2019. november 13. szerda

Nyilván itthon is meg lehet venni a kiszemelt rádiót, de miért kellene ehhez ragaszkodni? A rendre – sokszor hetekkel – hosszabb szállítási határidő, a nem egy esetben jóval magasabb ár bizony gyakran versenyképtelenné teszi a legtöbb hazai beszerzési forrást.

A globalizáció az olcsóbb vásárlás lehetőségét is elhozta. Néhány kattintással több tucat valódi árukészlettel rendelkező online áruház ajánlata érhető el, melyek közül kompromisszum nélkül választhatjuk a legolcsóbbat.

Egy gyors teszt kedvéért hasonlítok össze egy csomó rádiót több gyártótól több kategóriában. Leszögezném, hogy sok cég szereti magát mindenféle partnernek nevezni, ami mögött valójában nincs semmi, a fáma egyszerűen csak arról szól, hogy egy helyről szokott vásárolni és szerinte ez bizalomkeltően, jól hangzik. A partnerség egy szerződéses forma, a gyártók pedig minden esetben feltüntetik partnereiket az oldalukon, de szívesen válaszolnak e-mailben feltett kérdésekre is…

A kiválasztott típusok közül a Yaesu, az Icom a Kenwood árai versengenek, a zászlóshajóktól a legolcsóbb készülékekig. Egy Flex is bekerült a listába, de csak azért, hogy lássuk, mi történik az árakkal, ha maga a gyártó is forgalmazza. Nyilván még sok áruházat fel lehetne sorolni, mint például az alkatrészárudából lett Gigapartsot vagy az árakkal durván elrugaszkodott de minimális árukészlettel bíró angol Hamradio Shopot is, de most ne menjünk szélsőségekbe, hisz egy átfogó és dinamikus piaci képhez felesleges.

 

ic-7851

ts-990se

ft-991a

 

Az árak a bárki által elérhető, kedvezmények nélküli bruttó listaárat jelentik napi középárfolyamon forintra átszámolva az adott áruház kínálatában. Néhány helyen a szállítási költség miatti plusz még erre rájön – itthon tuti -, a középárfolyam miatt az átváltással nem kell foglalkozni. Abban pedig szerintem megállapodhatunk, hogy nem az 5-10 ezer forintnyi futár a sorsdöntő a néhol elképesztő különbségek miatt, ami az EU-n belül nem minden esetben csak az áfakülönbséget jelenti…

A táblázatból látszik, hogy míg külföldön valódi árverseny van, addig a magyar boltok átfedés nélkül, a márkák határvonalával osztoznak a rádióamatőr piacon. Mindezt magasabb árak mellett az így viszont silányabb kínálat kompromisszumát vállalva fel.

 

ham-radio-compare-ha8lht

 

A határon- illetve tengeren túli (ezek a kék sorok) áfa- és vámterhek különbségét nem veszem figyelembe európai vásárlást feltételezve. Egész egyszerűen azért nem, mert azokat bármely európai vagy hazai cég visszaigényelheti vagy eleve elhagyott adó miatt vásárolhatja meg, nem beszélve arról, hogy az az ő dolguk, te ugyanis annyiért kapod, amennyi a táblázatban van. Az EU-n belül nincs áfa… Vagy el kellene fogadni, hogy egy-egy eladó csupán kiskereskedőtől közvetíti a terméket?