Lealkonyul a kínai rendeléseknek, ideje bevásárolni

2021. február 15. hétfő

Még egy hétig biztosan tart a február elején indult, és sok szolgáltatónál hónap végéig kitolt legnagyobb kínai ünnep. A holdújév munkaszüneti napokkal is jár, ami a távol-keleti rendelések szállítási idejét tolja ki.

Sok csomag el sem indul ezekben a hetekben, és nem egy esetben sok eladó nem is figyelmeztet külön a világ legnagyobb nemzeti ünnepére, a kínai újévre, holdújévre vagy más néven a tavaszünnepre. Nem is kell, hiszen ezt megteszik az áruházak, igaz, a nyitóoldalon hirdetett legnagyobb kiírás sokszor érthetetlenül elkerüli az ember figyelmét, ahogy a felugró ablakot is olvasás nélkül zárja be. Így aztán marad a különböző fórumokon való ostoba hisztizés, ami persze senkit sem érdekel és semmire sem jó.

A kínai rendelések alkonyát azonban nem ez jelentheti. Megszűnik ugyanis az EU-n kívülről érkező, 22 eurónál kisebb küldeményekre vonatkozó áfamentesség. A 2021. július első napjától érvényes szabályozás értelmében ezekre az árukra is vám-árunyilatkozatot kell benyújtani.

Júliustól az áfafizetés a 150 eurónál kisebb értékű küldemények importjánál egységesen kötelező lesz, a vámmentesség azonban megmarad – kivéve az alkoholtartalmú termékeket, a parfümöket és a kölnivizeket, továbbá a dohányt és dohánytermékeket, melyek továbbra sem vámmentesek.

Az IOSS (Import One Stop Shop) alapelve az, hogy a vevő az áfát a vételárral együtt megfizeti vásárláskor az elektronikus felületen, így az árut harmadik országból behozó gazdasági szereplőknek már nem kell áfát fizetniük a behozatalkor.

Ehhez azonban az eladóknak egy különleges áfa-azonosítószámmal kell rendelkezniük. Ezt a különleges áfa-azonosítószámot a vámárunyilatkozaton kell bejelenteni, amit a vámhatóság ellenőriz. Ha az áfa-azonosítószám érvényes, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal nem szabja ki az áfát a vámeljárásban.

Ha nincs ilyen száma az eladónak, az áfát a küldemény címzettje fizeti meg, de azt a küldemény vámeljárását kezdeményező – aki a csomagot behozza az országba – szedi be a címzettől, és fizeti be a NAV-nak.

Az olyan részletek, mint a majdani – például postai – közvetítői eljárás díja, jelenleg is háttérbe szorított nélkülözhetőségének lehetősége vagy a bejelentéshez használt felület még nem tisztázottak.