Élt 71 évfolyamot – lehúzza a rolót a Rádiótechnika

2021. március 16. kedd

Azt már régóta lehetett tudni, hogy az üzleti modell, amit a lapok folytattak kudarcra van ítélve, a kérdésre most a válasz is megérkezett: december utolsó napjával vége a Rádiótechnikának.

Az idei év utolsó napján befejezi tevékenységét a Rádiótechnika kiadója, így megszűnik a lap és az évkönyv is. Be kell látni, a döntés kevésbé jelent veszteséget a magyar rádióamatőrök számára, mint inkább érzelmi szálakat mozgat meg. A két évtizede még érdemes kiadványok mára unalmas, dezorientált olvasmányokká váltak, a digitális terjesztés pedig finoman szólva is igénytelen megoldásnak bizonyult. A fejlődésre nem képes lap munkatársai az elmúlt időben már csak óvatos, bizonyítványt magyarázó üzengetésekkel válaszoltak a kritikákra, érdemi tartalmat kevésbé, plágiumot azonban annál inkább lehetett tetten érni a lapokban.

A lap haláltusáját már régóta érezni lehetett – gondoljunk csak a rádió nélküli évkönyvekre, mely még a folytatásos extraunalmas témákban sem szűkölködött -, ám nyilvánvalóvá csak az a bármire is alkalmatlan, öncélú, impotens lejáratókampány tette, amibe ingatlanspekulációkon át még a megújulásért küzdő MRASZ-t is belekeverte.

Azt, hogy a Rádióvilág Kiadó húsz éve esedékes paradigmaváltás és az alkalmatlan döntéshozók cseréje helyett miért e döntést hozta nem tudni, mindenesetre most a jogok értékesítését is belengette, így aki nagyon szeretné, változatlan névvel folytathatja a kiadványok előállítását és terjesztését. Ezzel kapcsolatban részletek nem láttak napvilágot, igaz, egy kiadó tekintetében az is meglepő, hogy nyíltan kell hirdetni a folytonosság kínálkozó lehetőségét. Hiába, a brand tönkrement.

A HAM-bazár még működik, illetve a szerkesztők ígérete szerint a 2022-es Rádiótechnika Évkönyv is napvilágot lát majd a szokott formában, de 2021. december 31-ével a kiadó befejezi működését.