Ha kínai tápot veszel, ez a minimum

2019. július 10. szerda

Elszállt a Telekom tápom, szerencsére semmit sem vitt magával, egyszerűen csak nem jön ki szikra belőle. Megint. Rögtön új után néztem, és szinte azonnal a kínai márkátlan sorozatra bukkantam 300, 400 és 600 watt jelzéssel.

A kétműszeres Telekommal sokan meg vannak elégedve, nem egy ismerősöm tíz éve is hajtja. Az enyém is akkortájt került hozzám, de már számos esetben hagyott cserben; rendszeresen sötétbe borul és/vagy teljesen lehal, legutóbb a műszerek felejtettek el mérni. Majd végleg leállt a kis hitványság. Bárhogy is, többet volt műtőasztalon, nincs több esélye.

Kis kutakodás és fórumozás után a magyar Camera Shop oldalára tereltek, ahol 4 ezer forintért meg is kaptam azt, ami Kínából is drágábban jönne meg, egy 12 voltos 30 amperes kapcsolóüzemű ledszalagokhoz kínált tápot. Egyesek szerint ki lehet fogni olyat, ami valódi zajgenerátor és szinte lehetetlen rádiózni vele, de egy próbát ez megér.

A kis adjust potival szépen be lehetett állítani 13,7 voltra, ám, a fórum nem állt meg. Addig addig olvasgattam a hozzászólásokat, amíg egyértelművé nem vált, tartani kell attól, hogy a jó kis Icomon átsuhan egy jókora túlfeszültség. Mivel elég nagy a minőségbeli szórás táp és táp között, nem is néztem szkóppal. Ha jó azért mindegy, ha rossz azért.

OPC1457RfilterdrawNosza, az első zajpróba után védelmet neki. Antenna nélkül sehol semmi gond, csak néhány száz kilohertzen zajong valami kissé, bár az OPC-1457R szűrő is teszi a dolgát. Ezt az Icom filtert egyébként DG1SFJ meg is mérte, katt a kis képre.

A túlfeszvédelem sem egy nagy trúváj, egy SCR (Silicon Controlled Rectifier) és egy Zener az egész. Ha a dióda elérve a 15 voltos feszültségét kapcsol, az SCR-en földre kerül minden, az így megugró áramtól pedig az előtte lévő biztosíték megy ki, nem jut a rádióba semmi. Elvileg.

scr_protection_hf_radio

A panel sem sok törődést érdemel, gyakorlatilag egy egyoldalon fóliázott lapot szabtam méretre és választottam a vezetőréteget háromfelé úgy, hogy a tápkábelt ne kelljen elvágni, csak végigblankolva ráforrasztani.

Az egészet egy 40x25x25 milliméteres, panelnek előkészített aludobozba teszem, amit másfél dollárért szintén a rizsföldek mellől küldtek. Ezzel a képpel még adós vagyok, és a panel is frissítésre szorul.

switching_chinese_psu_30a-12v

12v-30a-psu