A legolcsóbb kínai, sokkal többre ne is számíts

2022. április 15. péntek
KIT/RIG | Szerk: HA8LHT

A hazai Anico éppen QJE fantázianéven árulja, de valójában számtalan, sosem volt márkával címkézve is megkapni a PS30SWI-t. Annyian ajánlották a 30 amperes kapcsolóüzemű tápegységet, hogy fel sem tűnt: ez valójában a legolcsóbb kínai táp a piacon.

PS30SW-I power supply

Tény, hogy 30 ezer forintért nem szórja tele a spektrumot zajjal, de ennél több jót sajnos nem tudok róla elmondani. A webshop főbb ismérvei között említi a ki- és bekapcsológombot, némi zajszintet, ám már bizonytalanságba taszít, mivel kínai oldalakon az szerepel, hogy teljesen ugyanez a táp 20 amperes, csak rövid ideig terhelhető 30 amperrel. A többi paraméterére nem is térnék ki, mert vagy nem igaz, vagy nem ellenőrizhető.

PS30SW-I power supply inside

Kapcsolási rajzot nem találtam hozzá, de gondolom az áramkorlátozás is csak azon alapszik, hogy rövidzár esetén a tápegyég leáll és nem talál többé magára. És ha már leállás: ha kikapcsolás után eső feszültségnél nagyjából 5 volt alatt, de még nem nullán kapcsolod vissza, beragad. Ez egy szerencsétlenül rövid ideig tartó áramszünet esetén lehet kellemetlen.

Az már az elején feltűnt, hogy 16-18 amper körüli terhelés mellett esik a feszültség, de ezt a szűrőnek és a csatlakozóknak tudtam be. Hogy ez mennyire nem így van, csak később derült ki.

Történt ugyanis, hogy az első közös versenyünk után észrevettem, hogy a kicsike melegszik. A teteje kályhameleg, az alját éppenhogy csak meg lehet fogni. Nem kellett sokat nyomozni, hogy az is egyértelművé váljon, az a ventilátor bizony még egy percet sem ment.

PS30SW-I power supply termistor

Mint kiderült, ezeknek a tápoknak két verziója van. Az elsők ventilátora bekapcsolás után még felpörgött, majd tette a dolgát, de az újabbakban valamit igencsak kispóroltak és csak egy termisztor vár – feltehetően lángokra. Az, hogy mennyivel a cin olvadás- vagy a tekercsek gyulladáspontja alatt kapcsol még nem derült ki. Ráadásul ha a három fetet hűtő lemezre csavarozott gomba be is kapcsolna valaha, sokat nem menne, ugyanis közvetlenül a ventilátor előtt van, valószínűleg mindennél előbb hűlne le.

Egy matrica szerint egyébként 50 fokon kapcsol, ami szinte biztos, hogy hazugság: ha már az alsó lemezt sem lehet nagyon megfogni, akkor a felette lévő hűtőborda tuti, hogy 50 Celsius felett van.

És akkor itt jött a következő meglepetés: a belső kábelezés egy jóval kisebb tápban is karcsúnak számít. Ekkor már meg is mértem, és mint kiderült, a csatlakozókon fél voltot esik a feszültség a 16 ampernyi terhelésre, ami már itt is többszöröse a jóval nagyobb terhelésen ígértnek és így aligha lehet a rádióhoz vezető egyébként tisztességes szemek és vezetékek hibája.

PS30SW-I power supply wiring

Szóval ha legközelebb valaki megkérdezi, hogy milyen táp, csak annyit fogok mondani: ez a legolcsóbb, és ennél nem is szabad többre tartani. Aki pedig meg van vele elégedve komolyan érdekelne, hogy mégis milyen szempontok alapján tartja jó tápegységnek, ugyanis nincs egyetlen olyan konstrukciós aspektusa sem, ami miatt a legnagyobb jóindulattal is középszerűnek lehetne értékelni. Ez a táp bizony az alsó kategória.

A ventilátor egy márkátlan vacak, nem forgatnám állandóan alacsony fordulaton sem. Ha nem lenne garanciális, kicserélném a termosztátot valami működőre és a belső kábelezést tisztességes vastagságra, hátha nem valami hajszálvékony tekercs vagy az alulméretezett vezető fólia a leggyengébb láncszem… A garanciális időt még minden bizonnyal átvészeli, de sokkal több jóra nem kell számítani a naponta néhányszor felforrósított kondik mellett.

És ha már kondik: a két 680µ/200V véletlen sem Low ESR, egy 4700 mikro pedig konkrétan hozzá van ragasztva a kimenő/visszacsatoló trafóhoz. Mindezek ellenére a tápot jellemzően nem hordják vissza garanciával, igaz, ez a második széria még meglehetősen új.

A tápot csak azoknak ajánlhatom bátran, akik naponta egy-egy QSO-ra kapcsolják be a rádiójukat, jó barátja lehet a közepes teljesítményt kívánó VHF/UHF rádiósoknak és az igényeket meg sem fogalmazó, esetleg ledes tápról váltó cébéseknek, komolyabb munka vagy nagyobb rádió mellett azonban semmi keresnivalója. Ár/érték arányban mindezek ellenére elfogadhatónak lehet nevezni.

Tény viszont, hogy ha nem hallgatok másokra, most a moduláris Corsair PC táp tenné a dolgát a stabil USB sínnek is tápfeszt adva, terhelésre felpörgő szinte néma ventilátorral. De hát hibáiból tanul az ember.