Hétvégén tartják az egyik legnagyobb seregszemlét

2023. május 14. vasárnap

Május 19 és 21 között rendezik meg az amerikai Daytonban azt a rádióamatőr találkozót, mely a kontinens legnagyobb seregszemléjének számít. 

A tokyoi HamFair után legnagyobb találkozónak számító esemény most kevésbé ígérkezik izgalmasnak, amit mi sem bizonyít jobban, mint az, hogy az Icom mindössze egy héttel előtte jelentette be az új kézirádióját, az ID-50 típust.

A japán cég rendre Tokyora összpontosít, de a bejelentés nem kizárt, hogy így is stratégiai döntés volt egyik rivális miatt; beszélik ugyanis, hogy a Kenwood szintén új kézirádióval érkezik.

Ahhoz, hogy ezt a lépést megértsük, át kell tekinteni a két cég piaci szereplését. Az Icom a jelenleg is futó ID-52 mellett egy azzal szinte azonos készüléket jelentett be, ami várhatóan egyáltalán nem fog nagyot szólni, így előnyösebbnek ígérkezett azelőtt bemutatni, hogy a szakma másra kezdene figyelni.

A Kenwood két éve leállította a tényleg mindent tudó (TNC, Bluetotth, GPS) TM-D74 gyártását. A cég minden platformon egyetlen, gondosan kivitelezett és jól pozícionált aktuális rádióval van jelen, így zászlóshajónak számtó TS-990 (és 890) mellett a középkategóriát a TS-590, míg a mobilokat a TM-D710G sorozattal képviselik.

Ha a Kenwood most dob egy minden bizonnyal piacvezető kézirádiót, az Icom az indokolatlan ID-50-el aligha lesz érdekes, egyedül úgy tud kis figyelemhez jutni, ha idő előtt jelenik meg.

A hétvégén a Yaesutól lehet legkevésbé meglepetésre számítani, az unalmas, már-már kínai dizájnra hajazó termékvonalainak vertikumában egyedül a szkennerek illetve vevők terén mutatkozik némi hiány. Bár ez a kategória a többi gyártónál is igen lassan frissül, a piacot rendre az olyan kisebb cégek telítik, mint például az AOR vagy a különböző SDR-megoldások. Az Icom meglepő módon egy felső- és egy középkategóriás vevőt is szállít, a Yaesu a VR5000 óta semmit sem mutatott, a Kenwood pedig évtizedek óta nem is képviseli itt magát. Szóval várjuk Daytont.