Azért találni újat Tokióban

2022. augusztus 20. szombat
KIT/RIG | Szerk: HA8LHT

Maradt még felfedezni való a legnagyobb rádióamatőr kiállításon, a japán Ham Fair-en, bár a nagyok meglepetéseiről már lehullt a lepel.

Mivel a Yaesu már korábban megejtette hivatalos bemutatóját az első tisztán SDR alapú kisrádiója, az FT-710 ismertetésével, az Icom vitorlájából pedig az IC-905-ről idő előtt posztolt fényképek kifogták a szelet, túl nagy meglepetés nem született a Tokyo Ham Fair első napján.

A kiállításon a legnagyobb molinót az Icom új végfoka, az IC-PW2 kapta, de azért unatkozni sem kell a japán seregszemlén, az idei érdekességek úgy tűnik az apróságok között rejlenek.

icom ic-pw2

dj-x100Érdekes kézi szkenner villantott az Alinco. Noha a gyártónak már a teljes termékpalettájához volt szerencsém és nyilván akad, akinek ez a minőség is több mint elegendő, én teljesen biztos, hogy a büdös életben nem veszek tőle többet semmit. A most bemutatott DJ-X100 kézi scanner az összes digitális üzemmódjával – DMR, C4FM, D-Star, stb. – mindenesetre ötletes, még ha nem is igazán látni, hol lehet maradéktalanul kihasználni ezt a képességet.

Maga a vevő egyébként elég gyérre sikerült, GPS mellett mindössze AM, FM és szélessávú FM üzemmódot ígér 30 és 470 MHz között 260 grammba tömörítve, és 2023 elejétől lesz kapható.

Repülési sávú, abból viszont – VHF és UHF – vevőt tett az asztalra az AOR. Az AR-7400 már három éve bemutatkozott, de gyártását csak most jelentették be. 108 és 137 valamint 225 és 400 MHz között hangolható az FM műsorszóró sáv mellett, érdekessége – amellett, hogy négy független csatornát figyelhet négy önálló hangszórókimenettel -, hogy a VHF sávot egyetlen másodperc alatt rohanja végig.

aor-ar7400