Ősszel érkezik az új, IC7300-at ostromló asztali kismenő!

2022. július 09. szombat
KIT/RIG | Szerk: HA8LHT

Ősszel érkezik a boltok polcaira a Yaesu új rövidhullámú kisrádiója, az FT-710. Az IC7300 vetélytársát az augusztusi HamFair rendezvényén leplezik le Tokyóban.

yesu-ft-710

Az új, HF/6m rádió nélkülöz minden szuper architektúrát, tisztán SDR alapokon nyugszik, nincs benne hibrid technológia. Külön említésre méltó, hogy az egyes sávok sávszűrőket kaptak. Az FT710 alapvetően erre, és a 32 bites DSP számos, továbbfejlesztett zaj- és zavarszűrő funkciójára támaszkodik, mely az FTDX101 és FTDX10 sorozat megoldásait (CW ZIN/ SPOT, IPO) idézi. A kijelzőt nézve elképzelhető, hogy az FTDX10 szűrőjének hibáját javítva (a nagy jeleknél az automatikus szűrővel torzítás érzékelhető) javított funkciót is kapunk.

A rádió vételben 30 kHz és 75 MHz között hangolható. Az amatőr sávokon 100 wattal (AM 25W) érkező verzió mellett 10 és 50 wattos verzió is elérhető lesz. A készülék mérete 239x247x80 milliméter, ami a hasonló házban lakó FT-991 méreténél kicsivel nagyobb. Súlya is több egy picit, 4,5 kilogramm.

A készülék a Yaesu mostanában megszokott stílusjegyeit követi, 4,3 colos színes TFT kijelzővel, 3D-s spektrumképpel, a VFO gombra ívelő funkciójelző leddel. A belső tuner 100 frekvencia beállítását jegyzi meg, de fel van készítve az FC-40 külső hangoló vezérlésére is.

A gyorshívású beállítások gyárilag az FT8 üzemmódra optimalizált paramétereket hívnak meg. SD-kártyát is fogad a készülék, melyen a hangfelvételek mellett a beállítások is eltárolhatók, de képernyőképek is menthetőek rá illetve természetesen a frissítések is erről települnek.

Ami furcsa lehet a készüléken, az az AESS toldalék, amivel jegyezni fogják. Ez nem mást jelent, mint egy akusztikusan megerősített hangszórórendszert.

A hátoldalon helyet kapott egy DVI-D monitorcsatlakozó, valamint két – egy A és egy B típusú – USB aljzat is. Az antennacsatlakozók száma még kérdés lesz, a kijelzőn semmi sem utal ugyanis arra, hogy több lenne belőlük.

Az árára vonatkozóan tartogat némi meglepetést, a Wimonál 999 euróért lehet előrendelni az október közepi szállítást. Ez a kedvező költség eloszlatja az első kételyeket, hogy a piaci igényeket tekintve volt-e a várakozás az FT991 után egy csak rövidhullámon dolgozó kis méretű rigre azzal, hogy az SDR legyen illetve sávszűrőt kaphasson.

A rádió pozicionálása is ennek megfelelő, feladata, hogy az FTDX3000, és annak μ-Tuning opció nélküli verziója, az FTDX1200 után elhelyezkedő űrt az FTDX10 olcsósított megoldásaként kitöltse.

A cég szegényes leírásából néhány részlet nem derül ki, így az antennacsatlakozók száma mellett az sem, hogy a nagyméretű gombok (DNR, NAR, M>V, V/M, A/B, Band, QMB) kaptak-e végre háttérvilágítást.

Ha megakadtál ez utóbbi rövidítésen, ne aggódj, nem egy ismeretlen Q-kód ugrott be, hanem a Quick Memory Bank funkciót érheted el általa.