Jó hír érkezett azoknak, akik azt hitték, hogy a Yaesu idén már nem tudja megtolni a hülyeségrollert

2023. október 26. csütörtök
KIT/RIG | Szerk: HA8LHT

Egyre többen kínálják a Yaesu FT-710 külső hangszóró nélkül szállított változatát, az FT-710 Field-et. Azonban ha megnézzük, hogy ez mit is takar, ismét csalódni kell.

A Yaesu az elmúlt másfél évtizedben hülyeséget hülyeségre halmoz, mely nyilván nem butaságból ered, hanem azt jelzi, hogy a Vertex Standard amatőröket kiszolgáló leányvállalata annyira nem akar sokat tolni fejlesztésbe, érzik a vetélytársak előnyét és erősségeit.

Az FT-710-ről korábban itt írtam, a hangszórót kicsit háttérbe szorítva, mert hát lássuk be, az egy olyan opció, ami aligha szempont a készülék kiválasztásakor. Csupán a kiegészítő miatt a rádiónak is az AESS nevet adták, most pedig itt a Field.

Tisztázzuk, hogy ezt a toldalékot korábban az FT-1000MP neve mellett dobta be a szebb napokat is megélt gyártó (erről itt olvashatsz), ám akkor a fül nem volt több jó ötletnél számos, valóban hasznos változtatás mellett, amit a típus használói kívántak. Ezek most elmaradtak, és egy kicsinyes ötletre próbálnak építeni valamit.

 Az FT-1000MP fogantyúja

Ilyenről most szó sincs, csak egy sima, puritán, sőt, kimondottan igénytelen fül van a 710-hez. Egyetlen nyamvadt fül a rádió oldalán, mintha szempont lenne kitelepülésnél, hogy fél kézzel is táskaként lehessen hordozni a készüléket.

Az FT-710 fogantyúja

Ami igazán megdöbbentő ebben a fejlesztésnek aligha nevezhető módosításban, hogy ez a fül a korábbiakhoz hasonlóan nem is egy süllyesztett, vagy rugósan markolatba húzódó kapaszkodó, hanem két snassz, egyetlen csavarral odahányt, hajlított lemezbe fűzött szalag. Az anyagválasztás viszont tökéletesen illeszkedik a borítékolható cseréhez: annyira igénytelen és gagyi, hogy senki sem fogja sajnálni ledobni.

De eleve: Field?! Mégis ki a fene akar kitelepülni egy olyan rádióval, aminek alsó hangon 2 amper az áramfelvétele???

A jobb esetben gyöngyvászon kapaszkodó legalább felárat nem jelent, mert a jelző votlaképpen nem mást takar, mint azt, hogy ehhez a szériához nem jár a külső hangszóró. Ezért a mínuszért hazai webshopban 8 ezer forinttal kell kevesebbet fizetni, az eleve nagységrendekkel olcsóbb Wimónál pedig további 25 ezret lehet spórolni.