Tudtad, hogy mi az az MP, a Mark-V és a Field?

2023. július 28. péntek
Mozaik | Szerk: HA8LHT

Ha vannak legendás típusok a rádiók között, a Sommerkamp FT-250, a Yaesu FT-101 és az FT-1000MP mindenképp annak számít.

Ugyan a Yaesu története kevésbé izgalmas, mint az Icom diadalmenete, van azonban néhány évtized, amiben meghatározó márkaként ő diktálta az iramot. Ez a korszak talán az utolsó kimagasló szériával, az ezredforduló évtizedének zászlóshajójával, az FT-1000MP készülékcsaláddal zárult. De hogy is volt ez? Mi az a Mark-V és mi a csuda az az MP? Mitől field a Field? Elmondom.

Kezdjük ott, hogy a Yaesu 1990-ben piacra dobta a portfólió élére szánt, 200 wattos FT-1000(D) készüléket. Ez még bőven a modern forma megjelenése előtt volt a nyolcvanas évek dizánjával, a ledek elé nyúló plexi pedig kicsit icomos hangulatot árasztott. Már ez is nagyon bejött, hamar a versenyállomások egyik kedvenc berendezésévé avanzsált.

A cég 1996-ban ennek a készüléknek a fejlesztését mutatta be az FT-1000MP képében. A radikálisan átgyúrt front teljesen más készüléket rejt, mely leginkább az EDSP-ben és eleve a szűrők rendszerében, valamint az A-osztály mellett üzemelő 100 wattos végfokban mutatkozik meg.

Az MP szufix nem más, mint JA1MP, azaz Sako Hasegawa, a Yaesu 1993-ban elhunyt alapítója előtt való tisztelgés.

Újabb öt évnek kellett eltelnie, amikor az ezredfordulón leleplezték az igazi nagyágyút. Ez volt az FT-1000MP Mark-V, amit 2005-ig gyártottak. A Mark-V római száma valójában nem egy ötödik generációt takar, hanem az újítások ötösfogatára utal, ami (1.) az új 200 wattos végfok, (2.) a rendkívül tiszta erősítést eredményező, 75 wattos kapcsolható A-osztályú meghajtás, (3.) a sokoldalú IDBT interferenciaszűrő, (4.) az óriási szelektivitást biztosító preszelektor, és (5.) a főként jobb oldali kezelőszervekben tetten érhető továbbfejlesztett ergonómia. Ami hiányzott belőle, az a beépített tápegység.

A Mark-V sorozat egy field toldalékkal jelzett szériát is megélt, mely főként a hordozható kialakítást jelenti az oldalára szerelt fogantyú és a másik felén lévő műanyag talpak után, cserébe mindössze 100 wattal, ám legalább ismét beépített tápegységgel.