Kitálalt a Bouvet-expedícióról az orosz hivatalnok

2021. december 31. péntek

Számos dologgal nem értett egyet RA9USU, a legutóbb 2022 novemberére tett 3Y0J Bouvet-expedíció orosz tagja. Vádaskodástól korántsem mentes, kilépését indokló beszámolójában megannyi furcsaságra rámutat.

A világ második legkeresettebb DX entitása a Bouvet-sziget. A 2016 óta szerveződő 3Y0J expedíció megannyi halasztás, lemondás és újraszervezés után most 2022 novemberére tervezi az indulást. Az expedíción 120 ezer QSO-t terveznek gyártani. A kirándulás fő szervezői LA7GIA Kenneth, LA7THA Rune, és LB1QI Erwann.

A csapatból RA9USU Dimitry Zhikharev – egy igazán talpraesett, elég kemény, harcedzett figura, jelenleg hivatalnok – kilépett. Dimiről később még írok, mert igazán érdekes figura, de most ne kanyarodjunk el. Kilépésének nem is a pénz az alapvető oka; volt néhány furcsaság, amire rámutat. Először is Axel, DL6KVA részvételét ígérték a szervezők, ami többek belépésére is komoly hatása volt, csak később derült ki, hogy akkor nem is volt a csapatban. Mint Dmitry fogalmaz, csak egy trükk volt. Azt azért megjegyzik, hogy a csapat ígéretesnek tűnt, és érdemes volt együttműködni – amíg lehetett.

Ez év október 15-én azonban egy újraírt csapatszerződést kapott Kentől, amivel már viszont komoly gondjai akadtak.

Első probléma a 20 ezer dolláros (6,5 millió forint) beugrón túl a 15 USD/QSL, ám ezt még meg lehet érteni. Azt viszont nem, hogy a csapattagok nem fogadhatnak el olyan juttatást, amit a csapat is fel tudna használni, így Dimi elesik a SunSDR-t szállító Expert Electronics támogatásából, miközben egyébként is mindenki hozza a saját Elecraft K3-asát.

A harmadik, egyben a legérthetetlenebb kritérium – amiről a csapat önjelölt vezéreit sem sikerült lebeszélni – az, hogy megtiltották a QSO-k során az olyan nyelvek – köztük az orosz – használatát, amit nem ért a csapat minden tagja. Mondjuk vicces, hogy a putyini diktatúra egyébként hivatali tisztviselője épp egy uniós esélyegyenlőségi passzussal védekezik, de lássuk be, honfitársait üdvözölhetné, főleg, hogy meghívott operátor volt.

Dimitry itt azért megjegyzi, hogy Ken volt, aki a TL7M/TL8AO expedíció 160m-es logjából törölte TZ4AM-et, csak mert az operátor szerinte valamiben nem az utasítása alapján járt el.

A szerződés tiltja egy-egy adott körzet hívását, csak CQ-t enged.

Mint írja, a mai napig nincs megállapodás az indulás helyéről, ami a vízumok miatt egyáltalán nem mellékes kérdés. Még ha van is vízum, egy-egy érintett ország tisztségviselője bármikor megtagadhatja a belépést, ekkor a megállapodás szerint azt úgy veszik, mintha a tag visszalépett volna az expedíciótól.

A szerződés olyan ellentmondásokat is tartalmaz, mint a résztvevők számára a saját IridiumGo!, Garmin InReach vagy Iridium Satellite telefon a személyes kommunikációhoz, majd kiköti, hogy a csapattagok nem használhatják személyes tulajdonukban lévő eszközeiket internetes publikációra, amíg a szigeten tartózkodnak. Ezt Ken azzal spékelte meg, hogy egyetlen operátor sem tehet közzé semmit az interneten vagy posztolhat dolgokat a DX-World-re, Facebookra, reflektorokra.

Az orosz tag levelezett egy kicsit a szervezőkkel, akik az aláírást vagy az egyet nem értés jegyében való kilépést sürgették. Dimi szerint az egész szerződés csak a három szervező érdekeit védi, miközben az alkalmazottként kezelt csapattagokat kiszolgáltatottá teszi. Állítólag egy baráti társaságnak kellene lennünk, együtt megyünk a DX-pedícióra, de ehelyett diktatúra épül – fogalmaz.

A túlszervezett dicsőséghadjáratot megelégelve most azon gondolkodik, hogy elmegy a szigetre ő maga, mindenki más meg csináljon amit akar. Hiszen nem akar ő éppen ahhoz az expedícióhoz tartozni, főleg ilyen körülmények között. Azt pedig be kell látni, ha egy posztszovjet bürokrata ingerküszöbén átlendülve épülő diktatúráról és öncélú elnyomásról beszél, akkor abban van valami egészen groteszk (HI).

Vitathatatlan érdemeire utalva odaszúr a másik világ amatőreinek: a szervezőkkel szemben neki komoly tapasztalata van a nehéz körülmények mellett eredményesen teljesített antarktiszi műveletekben, DXpedíciósként pedig olasz, német, szerb és orosz csapatokban edződött.

Megjegyzi: a lyukra futott 3Y0Z expedíció 700.000 dolláros költségvetéséből (228 millió forint), két helikoptert, a hajót valamint annak személyzetét fizették ki szemben a mostani vitorlás 650.000 dolláros költségével. Ez talán oka lehet annak a szerződésbeli kikötésnek, miszerint a könyvelési adatokat titokban tartják…

Amúgy a közzétételi lista szerint magyar tagot nem számláló 13 fős csapat valóban egy 101 lábas (31 méter), kétárbócos kedvtelési célú vitorlásra ül, mellyel ha tényleg megközelíthető a sziget és partra lehet tenni a 70 kilós generátort, akkor rejtély, hogy miért ez a rengeteg szervezés, hisztéria és herodizálás. Erre Dimitry is rámutat.

Talán azért nem mennek oda gyakrabban rádiózni, mert akinek ideje és hajója is van, inkább valami egzotikus forró helyen múlatja a drága idejét, mint mindentől kellően távol, magányosan a hidegben. Negyedmilliárd egy ilyen vitorlázásért mindenesetre brutális túlzás, inkább csak a marketing eredményének tűnik, főleg, ha a partraszállás tényleg ennyire nem jelent gondot.

Nyilván vissza éltetett hősök fognak térni, nem szkeptikusok de legkevésbé őszinte szemlélődők vagy kritikusok, szóval ezt csak akkor tudjuk meg, ha odamegyünk. De sajnos a sziget kívül esik az egyébként is egyre halványuló kétkezes földkerülésem ésszerű nyomvonalától. Úgyhogy Dimi szállj hajóra és előzd meg őket!

Hogy nem a néhány wpm-es tudásommal fogok bekerülni az expedíció logjába az is biztos, így talán addigra ki kellene tapasztalni az FT8 rejtelmeit…