Tokba zárt kilowattok

2017. február 09. csütörtök
Mozaik | Szerk: HA8LHT

Nem lehet figyelmen kívül hagyni azokat az LDMOS feteket, amik az elmúlt időben kezdtek terjedni az amatőrök végfokaiban. Az alapvetően URH tartományban működő szolgáltatásokhoz fejlesztett félvezetők 2-30 MHz között is szép értékeket mutatnak.

nxp-fetek

A MOS után teret hódító LDMOS a szilikon alapú félvezetők továbbfejlesztett gyártástechnológiáján nyugszik. Az LDMOS előnye hogy a bipoláris tranyóknál lényegesen jobban bírják a terhelésről visszaverődött teljesítményt valamint a túlvezérlést, és persze jóval nagyobb az erősítésük is, nem is beszélve a lineárisabb erősítési görbéjükről.

Maguk az eszközök már vagy öt éve a piacon vannak, valamiért mégsem kaptak elég nagy visszhangot, igaz, először nem kifejezetten távközlési célra kezdték őket forgalmazni. Viszont hamar meghódították a digitális alkalmazásokat, mégpedig azért, mert jól tűrik az ott előforduló nagy csúcsteljesítményt és épp a linearitás miatt kisebb az intermodulációs torzítás is.

nxp-tranyokAz NXP mellett az Ampleon is ontja magából a rövidhullámú tartományban használható komponenseket. Míg az előbbi az MRF1K50H másfél kilowattjával, addig az utóbbi a BLCU188XRS 1,4 kW teljesítményével jeleskedik. Természetesen a gyártók palettáján több, hasonlóan nagy teljesítményű eszköz van, mint az Ampleon kísértetiesen NXP-re hajazó BLF188XRS-je is. Ezek minimális eltérést mutatnak csak egymáshoz képest, amire a jelölésének utótagja utal (H/N/S/XLx/XRx). Nem sorolom fel a másfél kilowattos feteket, hiszen a gyakorlatilag száz wattonként találunk valamit, általában folytonos hullámú – CW – üzemmódra.

Kiemelném viszont azokat a szélsőséges értékeiket, ami egyaránt jellemző rájuk. A 23…25dB körüli erősítés valamint a 65…90:1 SWR tűrés mellett a jellemzően széles frekvenciatartomány egyaránt méltóvá teszi őket arra, hogy rövidhullámú, sőt, URH berendezések végfokaiba kerüljenek.

nxp-ampleon-caseA tápfeszültség vizsgálatakor nem szabad megfeledkezni a 75% körüli hatásfokról és a 30-50 voltos igényről. A gyártók rendre meghajtókat is ajánlanak a másfél kilowattos eszközeikhez, melyek teljesítménye 25 watt körüli.

A szabványos, levegőfeltöltésű SOT539A kerámiatokokban gyakorlatilag két ellenütemben kapcsolt térvezérlésű tranzisztor van, közvetlenül a fém hűtőfelülethez csatlakoztatott source-al.

És hogy mennyibe kerül? A kiskereskedelmi ára 50-60 ezer forint között van. Amúgy láttál már hegesztést végfokkal? Videó.

  • HB1B, a túlélőHB1B, a túlélő
    Érdekes kiegészítőkkel építi újra a RadioSet-GO a YouKits (Ten Tec) HB1B négysávos adóvevőjét. A …