Naptevékenység: a következő néhány év elég unalmas lesz

2018. november 28. szerda
Mozaik | Szerk: HA8LHT

Az elkövetkező két-három év meglehetősen unalmas lenne a naptevékenységet figyelő Säm Krucker szerint. A NASA napfizikusa ezt annak kapcsán mondta, hogy kiadták a leállítóparancsot a csillag tevékenységét figyelő űrteleszkópnak.

A RHESSI űreszköz (Reuven Ramaty High Energy Solar Spectroscopic Imager) 16 évnyi pályafutása után augusztusban kapta meg a nyugdíjazását jelentő üzenetet. Az őt gondozó fizikus az elmúlt másfél évtizedben minden reggel azzal kezdte munkáját, hogy megnézte, hány napkitörést észlelt a spektrométerrel szerelt eszköz; 16 év alatt összesen 75 ezret tapasztalhatott.

Säm Krucker megemlékezésében jeleztea Nap közelít a 11 évente ismétlődő naptevékenységi minimumához, így a következő két-három év az észlelések reggeli összegzését tekintve elég unalmas lenne.

A már csak sodródó RHESSI várhatóan 2022-ben ég porrá a Föld légkörében. Mivel utódja egyelőre csak szerelőcsarnokban van, semmi sem vette át tőle a stafétát, így jelenleg a hivatalnak nincs lehetősége a nagy energiájú napkitörések megfigyelésére.

Napkitörésnek – flernek – azt a jelenséget nevezzük, amikor a hozzánk legközelebb álló csillag légkörét alkotó gáz egy része hirtelen 6 millió fokra hevül és közel fénysebességgel lépnek ki belőle részecskék. Ezt a röntgen- és gammasugárzást a Föld felszínén nem észleljük – ezért is kell az űrből lesni rá – ám a légkörünk felső rétegeit ionizálja. Az pedig nem másra van hatással, mint a hullámterjedésre. Erről korábban itt írtam.