Preszelektor modul a Zeta SDR-hez

2023. március 08. szerda
KIT/RIG | Szerk: HA8LHT

A legutóbbi cikkben bemutatott szoftverrádió bemenete nélkülöz minden előszűrést, ami komoly szabadságot ad ugyan a TCXO-k cserélgetésében, de nagymértékben rontja a vevő tulajdonságait.

Az alapvetően egy sáv szegmensére tervezett elképesztően egyszerű, hangolásmentes SDR ezért kapott egy borítást – vagy épp alátétet, kinek mi tetszik -, ami egy egyszerű, de annál hasznosabb sávszűrőt hordoz a hátán. A sávszűrő kialakítása azonos az IC-7300-hoz készített többsávos, hangolható preszelektor felépítésével, ezt még nem publikáltam, sri.

zeta-sdr-preselector-cover1. ábra
preszelektort hordozó borítást kapott a Zeta SDR

A szűrő kiválasztásánál alapvető szempont a minimális alkatrészigény és az alap kapcsolásba történő lehető legkevesebb beavatkozás volt. Nyilván a multiplexer bemeneti fokozatát szétbombázva más, célszerű áramkört is lehetett volna faragni rá, de ez azon túl, hogy érdemben jobb eredménnyel nem kecsegtet, feleslegesen bonyolította volna a projektet.

A panel az alaplap füleire ül fel célszerűen a GND-t is átvezető távtartón, a kábelezést elkerülendő pedig a ki- és bemenetek a C4 antennacsatoló kondenzátor felett pozíciós- és méretpontosan elhelyezkedő két paddal van megoldva, így csupán két alkatrészlábra van szükségünk – vagy egy jumperpárra – a csatlakoztatáshoz, és használhatjuk az eredeti BNC vagy SMA aljzatot.

zeta-sdr-filter-topview2. ábra
a szűrő egyetlen toroidra elkészített tekercsekből és néhány kondenzátorból áll

A szűrő egyetlen toroidra épült meg három tekerccsel és egy-három párhuzamos kondenzátorral, melyek eredője három sávra van megadva. Itt lehetőségünk van SMD vagy furatszerelt kondikat használni, sőt, egy trimmert is beiktathatunk. Jómagam 40 méterre építettem meg a szűrőt, 150+22pF értékkel, amik mellett az 5-28pF trimmerkondi csak szélső helyzetében végez érezhető elhangolást. A trimmernek jelentősége inkább a felsőbb sávokon lesz, 40 méteren nyugodtan használhatunk egyetlen fix, 180pF értékű kapacitást. A kondenzátor értéke 80 méteren 720, míg 20 méteren 47 pF.

zeta-sdr-and-preselector3. ábra
a kis szűrő pontosan illeszkedik a rádió fölé

coil-smallA tekercs elkészítése kevésbé gyakorlatot, mint inkább kézügyességet követel meg: a legnagyobb, 25 menetes L2 tekercs menetei közé kell feltekerni az L1 8, illetve az L3 4 menetét, ami nem nagy kihívás ugyan, de a kis méretű, T37-2 toroiddal bizony el lehet szórakozni egy ideig. Szinte magától érthetődik, hogy zománcozott rézhuzalból való elkészítését mindenképpen az L2-vel kezdjük.

A szűrő kapcsolása a 4. ábrán, a tekercsek elrendezése pedig az 5. ábrán látható.

zeta-sdr-preselector-schematic4. ábra
a Zeta SDR-hez készített preszelektor kapcsolási rajza

A tekercsek lábai a panelen kialakított padokra esnek, de ha picit arrébb jön ki, nem kell megijedni, óvatosan becsúsztatva meglehetősen nagy szabadságunk van a lábakat tekergetni, 1-2 milliméter hajlítás nem okoz működési problémát.

zeta-preselector-coils5. ábra
egy-két milliméter eltérés egyáltalán nem okoz problémát

A szűrővel végzett első vizsgálatok azt mutatják, hogy előnytelen helyen telepített antenna esetében is jelentősen csökkennek a zavaró BC állomások, míg a kisebb jelű, valóban sávrészbe eső adások már a fadinngel is megjelennek.

Ha mindenképp kap trimmert is a szűrőkörünk, azt a monitort figyelve abba az állásba kell tekerni, ahol a legmagasabb zajszintet tapasztaljuk illetve ahol eltűnnek a nem sávba való műsorszóró adók. A hangkártya mintavételezési tartományában utánhangolásra 40 és 80 méteren nem lesz szükség.