Sávról sávra: készítsük el az uSDX szűrőit!

2020. december 29. kedd

Az uSDX adóvevő talán legproblémásabb pontja a szűrőpanel, ezért ejtsünk róla néhány szót az összegzés előtt. Az alig néhány négyzetcentis modult alapból sávonként kell(ene) cserélgetni, a hétpólusú szűrő elkészítése pedig meglehetősen erőforrásigényes.

Mondom ezt azért, mert ferritből van talán a legkevesebb az amatőr fiókjában, így kísérletezni is azzal adódik a legkevesebb lehetősége. Szerencsére az ilyen pici szűrők világa meglehetősen egzakt, ráadásul az μSDX SDR a QRP Labs készletéből táplálkozik.

Az uSDX aluláteresztő szűrője (LPF)

A készletből rendelhető, WB2CBA Barbaros szettjéből származó panelen valójában nem is csak az LPF kapott helyet, hanem a BS170 csoport drainjára mutató fojtó (TD) is ráfért.

 

Az uSDX QRP SDR transceiver szűrőáramköre

1. ábra
Az μSDX adóvevő szűrőpaneljének kapcsolási rajza

 

A panel alaplapra illesztése nem kérdés, mivel nem szimmetrikus, így a tekercsek és kondenzátorok lefelé állnak. Ez meghatározza a méretüket is, ami a ferritek esetében legfeljebb T37 lehet. Az 1. táblázatban a különböző sávokra való, gyárilag megadott adatokat foglaltam össze – helyesen, nem úgy, mint egyes orosz, szöveges leírásokban terjeng. Vékonyabb, például 0,33  milliméteres (AWG #28) zománcozott rézhuzalt kell használni.

 

Rezgőköri adatok az uSDX adóvevő szűrőáramköréhez

1. táblázat

Ezeket a modulokat könnyedén után lehet gyártani, a tervezéshez segítség, ha tudjuk, hogy a tüskesorok fesztávolsága 17,5 pinhead, azaz a lyukközepek között mért távolság majdnem 42 milliméter.

Lesz egy komolyabb preszelektor bemutatva, amikor készítem a mérési jegyzőkönyveit a fenti szűrők méréseit is bemutatom, látogass vissza később is! Ha pedig az eredeti kapcsolásban nem megadott, felsőbb sávokra is vannak adataid, küldd el, tegyük közzé!