Egyszerű, de nagyszerű távírószűrő és előerősítő fokozat

2024. január 12. péntek

Jól jöhet QRP adóvevők univerzális építőelemeként vagy minimalista rigekhez kiegészítő panelként ez az egyszerű felépítésű távírószűrő. A kapcsolás egy sávszűrőt, valamint hangfrekvenciás elő- és végerősítőt tartalmaz.

cw filter and af preamplifier

Az IC2 JFET bemenetű műveleti erőstő első kapujával felépített 600 hertzes jelet kiemelő, körülötte kis sávszélességben meredeken vágó sávszűrő a K1 kapcsolóval iktatható ki. Ekkor az áramkör bemenetére küldött jel közvetlenül a tok második erősítőjére jut, ami mindkét esetben hangfrekvenciás előerősítőként üzemel. Ennek bemenetén történik a hangerő állítása is a P1 potméterrel.

cw filter board

A végerősítő feladatát az IC1 látja el, melynek kimenetére kisebb hangszórót vagy fülhallgatót csatlakoztathatunk. Kialakításomban a tápfeszültséghez szükséges 9 voltos elemet az aljára forrasztott tartóba kell bepattintani, melyet a biztonság kedvéért egy kétoldalú ragasztóval is a panelhez erősíthetünk.

A kapcsolást olyan vevőkhöz ajánlott – akár külső vagy hozzáadott modulként – megépíteni, melyekre a mérsékelt szelektivitás vagy a KF szűrések hiánya jellemző. Hasznos társ lehet például az eleve kis erősítéssel bíró Pixie (a klasszikus vagy az integrált) mellett is, de ajánlott minden olyan vevő erősítője után alkalmazni, mint a korábban itt bemutatott egyáramkörös, közvetlen keverésű kapcsolás.

A kis készülékhez készítettem egy panelt, ám ezen az R2 ellenállás helyére egy 10k potmétert (CNT – contour vagy center) tettem, így állítható a kiemelt frekvencia. Az eredmény engem is meglepett, méricskélni nem is kellett, bár kétségkívül látványos lenne egy karakterisztika. Ha valakinek van kedve, mérje meg egy hangkártyával.

cw-filter n-w switch

Jöhetett a próba. A rádiót nagyon kis hangerőre állítottam, és felvettem a fejhallgatót. Először azt hittem, hogy nem működik, majd eltekertem a szűrő potméterét, és egyszer csak megjelent egy távíróhang. Tisztán, határozottan. A K1 kapcsolót W (wide) állásba lökve kiktattam a szűrőt, és kiderült, hogy bizony tényleg sok zaj közül vágta ki az egyébként sem gyenge jelet.

Az egész mély hangoktól az egész magasig rendkívül kényelmesen beállítható, az áteresztési tartományon kívüli zajt elképesztő módon lenyomja, ha jó nagy jelszintek mozognak. Bevallom, a kis kapcsolástól azért ennél kevesebbet vártam, ennél nagyobb csalódás ne is érjen soha (HI).

A frekvenciamenetet meghatározó CNT potmétert koppanásig letekerve gerjed, ennek nincs jelentősége, mivel ott már alig néhányszor tíz hertzet emelne ki a szűrő, de ha lesz még panelterv belőle – illetve aki utánépíti – egy sorba iktatott 220-330 ohmos ellenállással ez a jelenség megszűnik.

Visszakanyarodva a kialakításhoz rámutatnék, hogy sehol sem találtam DIP tokozású TL072 műveleti erősítőt, ezért egy SMD adapter beépítése mellett döntöttem, amihez lábként egy-egy tördelhető jumpersort használtam. Persze megfelelő lábakkal ez is tehető foglalatba, vagy épp ágaskodhat a magasban is, én lesüllyesztettem, a kilógó jumpereket pedig lecsipkedtem. Jól néz ki. Egy jótanács: az akkutartót a legvégén forraszd be ;) !

so-dip adapter

A Pixie Juniorral is kipróbáltam a szűrőt, keskeny (N – narrow) állásban szépen teszi a dolgát. Egyedül csak a végerősítőt használva nincs értelme mögé tenni. Megjegyzem, könnyű gerjedésbe vinni, de egy kis gyakorlattal már könnyen beállíthatóak a jelszintek. Kis antennával nincs jelentősége, de nagy drótra akasztva az egytranzisztoros, szinte szűretlen adóvevőt már segítségünkre lehet a nagyobb távolságokból történő zajos vételben.