SMOG-P – javában zajlik a visszaszámlálás

2019. november 25. hétfő
Mozaik | Szerk: HA8LHT

Berakodva várja a kilövést az az Electron hordozórakéta az új-zélandi Māhia félszigeten. Jegyzékében hasznos teherként két magyar műhold is szerepel.

A Rocket Lab tizedik küldetésén négy ország műholdját állítja pályára. A pod – konténer – az ALE-2 japán fő műhold mellett kapott helyet. A visszaszámlálás javában zajlik, a kilövésre csütörtökön kerül sor valamikor 0856 és 1022 MEZ szerint.

A műegyetemi projektben SMOG-1-et megelőző SMOG-P-vel még három 5 centis léptékű pocketqube is utazik; a szintén magyar, 2PQ méretű ATL-1, valamint az 1-1 unitnyi spanyol Fossasat-1 és a német-amerikai TRSI Sat.

A meghajtás nélküli SMOG-P 437,150 MHz-en fog a földi állomásokkal kommunikálni a maga 100 milliwattjával 12,5 kbs sebességgel, feladatát tekintve pedig totáldózis és elektroszmog mérését lehetővé tevő műszereket kapott. Fő kísérlete egy spektrummonitoring rendszer, mely a földfelszíni televízióadások 119 és 960 MHz közötti tartományának teljesítménymérésén alapszik.

Az ATL-1 a 437,175 MHz-es frekvenciát kapta azonos paraméterek mellett. Csomagjait a SMOG GND programmal lehet dekódolni, feladata a finanszírozó ATL Ipari és Kereskedelmi Kft. által fejlesztett speciális szigetelőanyag űrbéli viselkedésének vizsgálata. Hívójele HA1ATL lesz.

A SMOG-1 (majdani 434,345 MHz) útjára bocsátására még várni kell, előreláthatóan 2020 júniusában vagy szeptemberében lövik fel egy Szojuz rakétán az UNISAT-7 olasz műhold kísérőjeként.

A Rocket Lab egy amerikai magánkézben lévő repülőgépgyártó és szolgáltató vállalat. Az új-zélandi társaságot 2006-ban alapította Peter Beck, az internetes vállalkozásairól ismert Mark Rocket vállalkozó és Stephen Tindall befektetési tanácsadó tőkéjére építve. Az Egyesült Államokban – Kaliforniában – 2013 óta van székhelye. A cég volt a déli félteke első magánkézben lévő vállalkozása, aki rakétát juttatott a világűrbe; az Ātea 2009-es debütálásakor hasznos terhet még nem szállított.

A Rocket Lab másik gyermeke a könnyű orbitális rakéta, az Electron, aminek kilövésére most várunk. Ez egyébként jellemzően kis méretű műholdak pályára állítására lett kifejlesztve, ami egybevág a cég fő profiljűval.

Az Electron egy kétlépcsős hordozórakéta, melynek fő hajtóműve a saját fejlesztésű, szivattyús rendszerű Rutherford motor. Mindkét fokozat gyártása önmagában is érdekes, ugyanis olyan 3D nyomtatással készült alkatrészekből állnak, mely során fémport olvasztanak elektronsugárral.

A rakéta feladatát tekintve 150 kilogramm hasznos terhet tud kijuttatni az 500 kilométeres napszinkron pályára – nem egész 5 millió dollárból -, ami az ilyen kis műholdak fő célterülete. Ennek a poláris pályának az a lényege, hogy bárhol is halad el a műhold az Egyenlítő felett, azt helyi időben mindig ugyanakkor teszi.

A rakéta egyébként az S sávon – 2…4 GHz – kommunikál a földi állomással. Fejlesztésébe 2016-ban kezdtek, a 2017-es első repülést viszont épp ez árnyékolta be: a sikeresnek tűnő, 224 kilométer magas ív során elveszett a kommunikáció, így nem álltak rendelkezésre az igazoló telemetria-adatok.

A 2018-as, még mindig tesztüzemű hordozórakéta már műholdakat is, egy GeoOptics mellett középiskolások által épített cubesatot is szállított. Jelenlegi kísérletek középpontjában egy 2020-ra tervezett 170 kilogramm teherbírású rakéta, a Photon áll, melynek immáron mindkét folyékony üzemanyagot használó hajtóműve nem közvetlenül begyújtja, hanem egy katalizátor segítségével a kötési energia felszabadítása által szolgáltat energiát. Az Electronnak csak a második fokozata ilyen megoldású.

A kilövést, mely során a rakéta közel 30 ezer kilométeres óránkénti sebességre gyorsul fel – lentebb élőben követheted. A teljes metódus és a pályára állás hozzávetőlegesen 20-30 perecet vesz igénybe, a felvétel pedig a későbbiek során archívumként nézhető vissza.

Az élő közvetítés 15-20 perccel a helyi idő szerint 0856 és 1022 között várható kilövés előtt veszi kezdetét. Telefonon elfordítva teljes képernyőt kapsz.

friss | az indítást ismét elhalasztották, start december 6-án – vagy utána.