Terjedés – innen már csak felfelé van

2019. december 29. vasárnap

A legkevesebb naptevékenységgel jegyzett év következik az előrejelzések szerint, míg az újabb maximumhoz legalább öt esztendőt kell várni. A nappali, felsőbb sávok ez idő alatt nem kecsegtetnek sok sikerrel.

Korábban már esett szó a nap aktivitásáról – kitörésekről, napfoltokról valamint a különböző sugárzásokról -, és a nem sok jót sejtető előrejelzésről, melyet az elmúlt évek igazoltak is. Az utóbbi esztendőkben kemény lejtmenetben volt a terjedés azokon a sávokon, melyekre hatással vannak a legfényesebb égitestünkből érkező részecskék, ám a mélypontban az a jó, hogy ennél már csak jobb lehet.

A naptevékenység 11 éves ciklusokban változik. Az ionoszférát befolyásoló napfoltok átlagos számának, naptevékenység intenzitásának 2014 óta tartó csökkenése 2019-ben minimális értéket ért el, mely 2020-ban sem indul meg felfelé. Csak összehasonlításként, a foltok éves száma a minimumok idején néhány darab, a maximumok idején akár kétszáz is lehet.

solar-cycle-progression

Ez a tevékenység a felsőbb sávokon tapasztalható terjedésre van hatással, így 20 métertől felfele egészen 10 méterig tartósan – terjedés híján – a következő évben is csak a szokásos európai és közel-keleti QSO-kra építhetünk.

Szélességi körünktől északra és délre a korpuszkuláris sugárzás által egyre inkább megnő az F2 réteg ionizált elektronjainak sűrűsége, magyarul Afrika vagy a skandináv országok irányába is kevesebb sikerrel tekintgethetünk a felsőbb sávokon. Ez egyébként a nappali sávok fő reflexiós rétege, ami éjjelre eltűnik, és ami a mi szélességi körünkben a legkevésbé telített. Jellemzője, hogy sokszor 10 megáig is elnyeli a rádióhullámokat.

Összefoglalva mindazt, amit a klasszikus nappali sávokban szeretünk, egy kicsit nélkülözni kell, míg 80 és 40 méter méginkább halott lesz nappal, míg kis mértékben nőni kezd a napkitörések hosszabb hatásaként megmaradó ionoszférikus zaj is.

number-of-c-m-and-x-clas

Ez nem jelent mást, mint az agyatlan FT8 létjogosultságát, ugyanis tudatlanul is a matematikára lesz szükség a nagy távolságú logbejegyzésekhez, melyhez a véletlent, a hibahatárt de mindenekelőtt a magas mintaszámot kell segítségül hívni. Az érdem nélkül előbb vagy utóbb biztosan naplózott QSO-k után aztán lehet internetes diplomagenerátort keresni, megkoronázva a hitványság netovábbját több száz diplomát generálva csupán néhány kattintásra. Ehhez 10 watt, egy tuner és egy szárítódrót is elég, valamint egész biztos, hogy van internetes csatorna, ahol elismeréssel adóznak érte elkápráztatott cébészökevények. Ha pedig arról is sikerült meggyőzni magunkat, hogy ez komoly eredmény, jöhet a nyugdíjas panelélmény.