Újra nekivágnak a Bouvet expedíciónak

2021. április 05. hétfő

A három évvel ezelőtti meghiúsult partraszállás után újra nekivágnak a világ második legkeresettebb DXCC aktiválásának, a Bouvet-szigetnek.

Az alig 60 négyzetkilométernyi, 1739-ben felfedezett jégfedte sziget az Antarktisz, Dél-Afrika és Dél-Amerika csücskei alkotta háromszögben fekszik. Megközelítése csak hajóról induló helikopter segítségével lehetséges. Ezt alátámasztja az is, hogy felfedezése után hetven évig senki sem látogatta.

A sarkköri Bouvet-sziget (AN-002) 1927 óta Norvégia gyarmata, az Atlanti óceán déli részén fekszik, gyakorlatilag egyforma távol minden szárazföldtől, a Jóreménység fokától dél-délnyugatra. Mindössze 49 négyzetkilométer, és az 2001 januárja óta önálló, 3Y prefixel bír. Az eddig regisztrált 11 aktivitás közül az utolsó amatőr, 3Y0E (ZS6GCM Petrus) 2007 tele és 2008 tavasza között járt ott egy tudományos expedícióval.

2018-ban rádiós expedíció indult a szigetre, melynek magyar résztvevője is volt HA5AO Pista személyben (lásd lenti cikkek), de az erős szél és hullámzás miatt nem mertek átlépni, így fel kellett adni a tervüket. Már akkor bejelentették, hogy hamarosan visszatérnek, de a konkrét időpontra idáig kellett várni.

A bejelentés szerint 3Y0J csapata 2023 januárjában indul a 42 napos útra, hogy CW, SSB és digimódban megszólalhasson a 3Y0J hívójel.

A társaság 14 amatőrből, soraikban HA0NAR Lacival áll, aki számos expedíciót tud a háta mögött és a tervek szerint a billentyűhöz ül majd.

A csapattagok egyenként 20 ezer dollárt fektettek az összesen 764 ezer dolláros – mintegy 235 millió forintos – költségvetésű expedícióba.