Valami megint készül a Bouvet körül

2018. február 11. vasárnap

Megújították a 3Y0I hívójelet és Norvégia a leszállási engedélyt is kiadta a világ második – időnként harmadik – legkeresettebb DXCC körzetét jegyző Bouvet-szigetre. Csak épp időpontot nem tudni.

A legutóbbi expedíció – melynek magyar tagja is lett volna – az időjárás okozta körülmények miatt nem tudott partra szállni a szigeten, és néhány nap part közelében töltött várakozás után vissza kellett fordulniuk. Ugyan a folytatást ők is latolgatják, az azonban nagyon is valószínű, hogy nem ők lesznek a következő csapat, akikre figyelnek a világ rádióamatőrei.

Pontos időpontot még nem tudni az eredetileg 2017-ben tervezett, ám akkor bizonytalan időre elhalasztott expedícióval kapcsolatban, de az bizonyos, hogy a nemrég kiadott engedélyek 2019 februárjáig érvényesek. A 3Y0I csapata szűkszavú közleményben jelentette be az expedíció újratervezését, melyből kiderül, készülnek a szélsőséges időjárási körülmények közti partra szállásra és a zord környezetre is, mely a szárazföldön teszi őket próbára. Ennek megfelelően több lehetőséget is számba vettek a tengerszinttől 780 méterre kimagasló, gleccserekkel tarkított szárazföldön.

A lengyelek a 3Z9DX expedíciótól származtatva Dél-Afrikából tervezik megközelíteni a szigetet, 12 nap alatt mintegy 5200 kilométert megtéve. Terveik szerint mindennel együtt egy-másfél hónapot venne igénybe a kiruccanás, amiből két hét jutna a legutóbb sikertelenül ostromolt szigetre.