Valami van: ketten is kivezetik digitális mobilrádióikat

2021. június 09. szerda

Idén elmaradt a rendszerint késő tavasszal tartott Hamvention, miközben a legnagyobb gyártók egyszerűbb széthajthatós brossúrái igencsak megérettek a vérfrissítésre.

A hiány nyilván a logisztikával és a járványhelyzet jelentette akadozó alkatrészellátással is magyarázható lenne, de a digitális üzemmódot is támogató mobilrádiók nem egyszerűen elfogytak. Az Icom 2017 óta piacon levő közepes ID-4100 rigje lassan mindenhonnan kifogy, a cég portfóliójában mindig jelen lévő, kisméretű utód pedig a láthatáron sincs. Jómagam nyárra vártam a bejelentést a középmezőnyös IC-705 riget törvényszerűen következő újabb pici, felsőbb sávos mobil mindenesről, de az apropót elvitte a vírus.

A nagy rivális, a Yaesu az FTM sorozatával unalmas kínai dizájnt és a 300/400/500 szériával túl nagy méreteket öltött, az utolsó emészthető méretű és arculatú előlappal bíró FTM-100DE már néhány éve nincs is piacon. Ehhez a céghez sok reményt nem is fűzök, a korábbi években megjelent gyenge ráncfelvarrások, erőltetett innovációból lett ízlésficamos formák és visszalépések után gyakorlatilag nincs platform, ahol számításba jöhet.

A Kenwood nem erőlteti az amatőr fejlesztéseket, a 2013-ban debütáló és két éve nem is gyártott, szintén kifogyóban lévő TM-D710G után nincs hír felzárkózásról. A cég láthatóan el is engedte a digitális vonalat, saját szabványa nincs, a DMR nem implementálható. Az elmúlt időszakban az APRS jelentette analóg világot tökéletesítették – meg kell jegyezni, nem rosszul. Ezt az annyira nem is mai értelemben vett digitális palettát egyébként időszerű lenne frissíteni is, és egy komolyabb kijelzővel dúsítani a mobilkészülékeik igencsak ritka repertoárját.

Idő- és a korábbi évek mintázatába illeszkedően törvényszerű lett volna tehát – a Yaesut leszámítva – a Hamventionon lerántani a leplet néhány mobil készülékről, de a rendezvény elmaradt. Bizakodni lehet azonban Tokyo Ham Fair október eleji seregszemléjén, hátha megcsillan valami az olimpiai karikák árnyékában.

Mielőtt azonban ész nélkül indulnánk repjegyet venni megjegyezném, komoly asztali készülék bemutatására idén semmi esély sincs: az Icom néhány éve a 7610-et futtatja és nem érett cserére (ráadásul még tart az IC-705 okozta eufória), a Yaesu új FT-DX-ei teljesen friss húsnak számítanak, a piacra mindig is lassan reagáló Kenwood pedig szintén csak két éve tette le az asztalra a TS990 kistesóját, a TS890-et. Ritkán dob, de akkor nagyot; lehet, hogy épp a mobilrádiók jönnek?

Összegzésként: az Icomtól várom egy kétsávos, kisebb méretű mobilkészülék bemutatását, mely valami apró meglepetéssel is kényeztet.

 

  • HB1B, a túlélőHB1B, a túlélő
    Érdekes kiegészítőkkel építi újra a RadioSet-GO a YouKits (Ten Tec) HB1B négysávos adóvevőjét. A …