Miért is változna januártól a frekvenciakiosztás?

2016. december 01. csütörtök

A 7/2015. NMHH rendelet egy alkalommal módosult idén. A jövő évben is várható egy változtatás, ám a tervezet megismerésének időpontja még nem ismert, mivel még valójában a szükséges egyeztetések sem történtek meg.

A nemzeti frekvenciafelosztásról, valamint a frekvenciasávok felhasználási szabályairól szóló 7/2015. (XI. 13.) NMHH rendelet (NFFF) 2016-ban egy alkalommal került módosításra, történetesen a 2/2016. (II. 26.) NMHH rendelettel. Az NFFF újabb módosítása folyamatban van, a jogalkotási folyamat rendje szerint társadalmi egyeztetésre fog kerülni, akkor válhat a tervezet mindenki számára megismerhetővé, azonban ennek pontos dátuma még nem meghatározott – közölte a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH).

A rendelettől a rádióamatőrök is sokat számíthatnak, hiszen várhatóan ebben lesz engedélyezve a 60 méteres sáv. Az azonban nem jelenthető ki, hogy erre január elsejével sor kerül, ezért aki egyedi engedéllyel használni kívánja, célszerű kérvényeznie kell azt – mint ahogy valójában bárki meg is teheti. Ennek célszerű időpontja január, amikor bizonyossá válik, hogy nem mozdul előre az ügy.

A tervezet hiánya eddig senkinek sem tűnt fel, így az előzőn kívül különösebben releváns módosításra sem kell számítani. Igaz, ennek sem igénye, sem lehetősége fel sem merült, kiváltképp, hogy a rádióamatőrök számára hazánkban nem érhető el hathatós érdekképviseleti szerv.


 1. HA6PX

  Kedves Tamás!
  Párszor idetaláltam mostanában az oldaladra, alapvetően tetszik, sok érdekességet találni.
  Fenti cikkben viszont az utolsó bekezdés tájékozatlanságból vagy rosszindulatból íródott. Az NMHH és a MRASZ között napi szintű (jó) kapcsolat van. A 60m-es sávval kapcsolatban több erős ellenérdek van pl a NATO és az Oroszok. A mostani állapot sokkal jobb, mintha elfogadják az IARU minimálkoncepcióját (15KHz sáv, 15W).

  73…Csaba-HA6PX

 2. HA8LHT

  Szia! Nincs jelenlegi állapot. Levelezni kell, ha használni akarod az egyébként norma nélküli sávot. Azt, hogy érdemes-e, könnyű mérlegelni, hisz talán a létező legjobban dokumentált tartomány az általad is említett felhasználás miatt. Mivel mindenki a januári nyitást várja, szubjektív álláspontom változatlan marad.

Arra kérlek, a hozzászólás ne tartalmazzon linket vagy HTML-tagot.