Expedíció indul az óceán közepén fekvő sarkköri szigetre

2016. június 09. csütörtök

Három tapasztalt rádiós bejelentette, hogy aktiválják a világ második legkeresettebb DXCC körzetét, a Bouvet-szigetet. K0IR Ralph, K4UEE Bob és LA6VM Erling expedíciójára 2017 végén vagy 2018 elején kerül sor. Legutóbb tíz éve szólalt meg a 3Y körzet hívójelével amatőr a lakatlan, hófedte szárazföldről.

A sarkköri Bouvet sziget (AN-002) 1927 óta Norvégia gyarmata, az Atlanti óceán déli részén fekszik, gyakorlatilag egyforma távol minden szárazföldtől, a Jóreménység fokától dél-délnyugatra. Mindössze 49 négyzetkilométer, és az 2001 januárja óta önálló, 3Y prefixel bír. Az eddig regisztrált 11 aktivitás közül az utolsó amatőr, 3Y0E (ZS6GCM Petrus) 2007 tele és 2008 tavasza között járt ott egy tudományos expedícióval. Ugyan 2016-ra is volt egy bejelentett aktiválás, az úgy tűnik, nem jött össze.

A mostani engedélyek beszerzése és a szállás, utazás szervezése folyamatban van, a csoport már benyújtotta terveit a norvég sarkkutató társulathoz, akik elfogadták azt és ajánlottak nekik egy gleccsert a vulkáni szigeten.


  • HA4GBJ

    Na, ez egy igazi rádióamatőr cselekedet, de nyugodtan nevezhetjük, hogy hőstett.
    Annak idején, mikor még nem voltak DX-cluster-ek, nem is tudtam, hogy onnan rádiózik-e egyáltalán valaki.
    Mindenesetre elég bátor tett, ha figyelembe vesszük a meglehetősen zord időjárási körülményeket, az energiaellátást és egyáltalán az életfeltételeket, az oda- és visszautazás kalandját.
    Gondolom, lesz rádiós tülekedés rendesen.