Árbóc az, ha mondom!

2016. július 10. vasárnap
Mozaik | Szerk: HA8LHT

Új helyesírási szabálygyűjtemény jelent meg 2015 végén. A Magyar Tudományos Akadémia által szerkesztett 11. kiadás még 1984-ben került a polcokra, így megannyi jövevényszó nem is szerepelt benne, de sok más dolog is az értelem után kiáltott.

helyesiras

Mint Nyomárkai István professzor, az MTA magyar nyelvi bizottságának elnöke korábban jelezte, lényegi változások nem szerepelnek a 12-ik kiadásban, de a rádiósok számára egy igen fontos módosításra bukkanhatunk.

Már 2008-ban is lehetett tudni, hogy változni fog a szavunk, de hét év kellett hozzá, hogy az árboc átverekedje magát a bizottságok és albizottságok bürokráciáján.

A 2015-ben megjelent helyesírási szabályzatban sok helyen találkozhatunk olyan ésszerűsítésekkel észszerűsítésekkel, aminek köszönhetően a kiejtés elve érvényesül, mint például az árboc. Ez korábbi helyesírásunk szerint rövid o-val volt írandó, viszont mindenki hosszúnak ejtette. Az új szabályzat szerint az írásmódot már nem kell megerőszakolni, és a hosszú ó-s gépelés is helytálló, tehát az árbóc árbóc lett papírra vetve is.

Amúgy hasonló morfózison esett át a bura → búra is, és az ly-os szavak ezentúl j-vel is jók, és Szabadabban Garázdálkodhatunk a Ki- És Nagybetűkkel a Szavak Elején. Szóval gyakorlatilag mindent újra kell tanulni 2016 szeptemberétől, ugyanis egy év kifutása volt a 11. kiadásnak.

A programok még jó ideig hibának fogják értelmezni a kiejtés szerinti gépelést, mint például a Word is. Erről azt kell tudni, hogy egy nemrég felállított rangsorban – ahol tizenkilenc másikat is vizsgáltak – a Microsoft szövegszerkesztője csak a felezővonal után, a tizenegyedik helyen végzett.