ATU-100M QRP munkára: a relén spórolhatsz sokat!

2023. augusztus 04. péntek
KIT/RIG | Szerk: HA8LHT

A Field Day Challange nyomán az az ötletem támadt, hogy a kis áramfelvétel miatt latching, más néven bistabil, reteszelő relékkel készítsek antennahangolót. A lelkesedés nem tartott sokáig, mert mint kiderült, nem újkeletű az ötlet.

A bistabil relé lényege, hogy nem a folytonos tápfeszültség hatására marad behúzva a relé, hanem egy impulzust kap, amitól átbillen. Vissza vagy egy fordított polaritású impulzus billenti, vagy egy másik tekercsre adott rövid idejű feszültség, ez a relé típusától függ. Ha megszűnik a tápfeszültség, a relé akkor is abban az állapotában marad, ahova utoljára billentették, mert mint említettem csak a mozdításhoz kell energia. Olyasmi, mint egy kapcsoló: azt sem kell nyomva tartani, hogy világítson a lámpa. Az, hogy csak a hangolás idején kell árammal ellátni a berendezés több száz milliampert elmelegítő tekercseit rengeteg energiát spórol, ami kitelepüléskor igencsak jól jön.

Mint mondtam, a spanyolviaszt nem kellett kitalálni, bizony, N7DDC által publikált ATU-100 egyes verziói éppen a belső akkus tápellátás miatt már dolgoztak ezzel a változattal. Amikor pedig kiforrott a megoldás, ATU-100M néven a kínai oldalakon is megjelentek a kimondottan QRP munkára is előkészített hangolók. Sőt, az LDG Z-817 illesztője is ezzel spórol sokszáz milliampert.

A firmware és a panel is hozzáférhető nyilvános forrásból, ám az Aliexpress harmincezres ajánlatával teljesen felesleges versenyezni. Két hét alatt meg is érkezett a tenyérnyi hangoló. A dobozban a 140x75x30 milliméteres és meglepően súlyos, 370 grammos hangolón kívül egy kezelési utasítás, egy használhatatlanul sorjás imbuszkulcs – a fedélbe ragasztott akksihoz talán hozzá kell férni -, illetve egy vékonyka USB-C töltőkábel van.

atu-100m-front

A készülékről annyit, hogy a tipikus kínai oledet kapta, mely apró, ráadásul a speciális funkciók miatt ki sem lehet egyszerűen cserélni hagyományos LCD-re. Felépítését tekintve 7×7 elrendezésű, azaz 7 tekercset és 7 kapacitást rendez az iteráció szerint. Egyébként minimum 100 mW kell neki a hangoláshoz, amit 30 MHz-ig végez megbízhatóan.

Áramfelvétele a hangolás során 130 és 330 mA között van, így a belső, 3300 mAh-s akkuval átlagos használat esetén is legalább tíz órán át üzemkész. Ha lemerült kb. 4 óra alatt tölthető fel az 1 amperes USB-C csatlakozón át. Készenléti áram 15 mikroamper, míg bekapcsolva tizenpár milliamper fogyasztás mellett mutatja a mért értékeket és figyeli az SWR-t, így ha nem kényszerül hangolásra akár 150-200 órán át is velünk maradhat. Azt azért kiemelném, hogy a hangoló beállítása ekkor is megmarad a reteszelt relék révén, csak nem figyel.

atu100m-inside

atu-100m-bottom

A panelből kialakított elő-és hátlap között rejlő készülékház érdes, porfestett, tetten érhető az egyszerű, kínai aluprofil doboz. A főkapcsolón kívül egyetlen óriási gomb van a kis illesztőn, amivel három dolgot lehet elintézni: hosszan nyomva hangolást indítani, rövid ideig megnyomva kijelző módot váltani és bekapcsoláskor nyomva tartva belépni a menübe.

A műszerek lelkét jelentő két trafó egyébként egyetlen kétlyukú magra készült, ami ebben az alkalmazásban teljesen elfogadható. A mérés meglepően jó, de az ATU-100 szériától ez nem újdonság.

A kijelző a hagyományos skálanézet mellett számokkal is kiírja a haladó és visszavert teljesítményt és azok arányát, bár az a hármas meglehetősen összefolyik az aprócska displayen, furcsa összhatást keltve, bár nyilván csak megszokás kérdése. Van két grafikonnézet is, ahol a teljesítményt vagy az állóhullámarányt mutatja az eltelt idő függvényében. A relék állapotát is lekérdezhetjük, ennek a képernyőnek az alján egy akkufeszültséget, illetve töltöttséget is mutat az SWR után.

atu100m automatic antenna tuner

A négy soronként megjelenő menü 17 funkciót vonultat fel, ezek közül a legtöbb valóban hasznos a munka során, míg néhány csak tesztelésre jó.

 BEEP ON  – a csipogás ki- és bekapcsolója.

 USER CONT  – felhasználók beállításait lehet előcsalogatni vele. Legfeljebb 9 variációt lehet elmenteni, ebbe nem bonyolódtam bele.

 TUNE AUTO  – automatikusan elindul a tuner, ha az SWR egy meghatározott szint fölé megy. Az automata módot ki- és be lehet itt kapcsolni, az értékeket később kell megadni.

 TUNE CONT  – legfeljebb 20 hangolási beállítást lehet elmenteni, ezzel sem foglalkoztam.

 TUNE AUTOSWR  – ez az az érték, ami felett elindul az automatikus hangolás, ha az előző menüben be van kapcsolva. Ez 1:1,0 és 1:2,5 között állítható.

 TUNE STOPSWR  – az itt beállított, illetve az ez alatti állóhullámarányt már jó értéknek veszi a hangoló, és leállítja a keresést. Szintén 1:1,0 és 1:2,5 között állítható.

 TUNE DELAY  – a hangolás megkezdésének késleltetése, 10 és 80 ms közé kell belőni.

 TUNE STEP  – a hangolás léptéke, 1 és 8 egység közötti felbontást adhatunk meg.

 TUNE MIN ADC  – az a minimum teljesítmény, ahol dolgozni kezd a hangoló. 5 és 50 között lehet állítani, ami 100 mW és 5 W teljesítménynek felel meg.

 FIX RADIO  – a teljesítmény felső határát lehet megadni neki, a műszer miatt van jelentősége. 10 és 100 watt között választhatunk.

 FIX AVG  – a teljesítmény és az állóhullámarány átlagos értékét ennyi mintából számolja ki. Ezt a műszerek skáláján egy-egy jelöléssel ábrázolja.,

Ezeken kívül százalékban megadott értékkel lehet kalibrálni ( FIX SWR  és  FIX PWR ), valamint néhány teszt mód mellett a  SWITCH ON  menüpontban engedélyezve arra utasíthatjuk a tunert, hogy bekapcsoláskor mindig egy alapállapotot vegyen fel. Mert hát ugye a bistabil relék lényege, hogy tápfesztől függetlenül megtartják pozíciójukat.

Az, hogy miként teljesít a hangoló és hogy áll össze a kitelepülésre tervezett rig, a kitelepüléses cikkben mutatom be.