Mindenki rájuk fog vadászni: bepakolt a Bouvet-expedíció

2022. szeptember 16. péntek

Lett már lefújva, elhalasztva, heroizálva és bagatellizálva is, na de hol tart az egyik legkeresettebb körzetbe induló rádióamatőr expedíció előkészülete?

Rádiósok egy lelkes csapata hamarosan 3Y0J hívójellel nekivág a Bouvet-szigetnek, hogy sikerre vigyen egy 2016 óta szerveződő expedíciót.

Kíváncsi vagyok, hogy a körzet egyszerűen csak azért nem látogatott, mert mindentől messze van és senki sem megy oda rádiózni, vagy tényleg annyira zordak a körülmények, hogy valódi kihívást jelentenek nem csak a szobai összkomforthoz szokott rádiósoknak. A csapat most egy kedvtelési célú vitorlással megy, melyet valamiféle tesztelésnek vetettek alá tavasszal, amihez saját bevallásuk szerint nem tudtak mit hozzátenni. Megjegyzem, egy folyamatosan óceánon használt 101 lábas vitorlás esetében egy ilyen költségnek aligha van valódi létjogosultsága.

Hamarosan kiderül, ugyanis a legtávolabbi lakatlan helyre a Földön 2023 januárjában indul a csapat, akinek felszerelése a napokban megkezdi útját.

Az elmúlt egy év a berendezések összeszedésével, kipróbálásával zajlott, melyek egy konténerben gyűltek össze. Ez a tervek szerint szeptember 18-án elindul Norvégiából a Falkland-szegetekre, ahol megvárja a csapatot. A szerveződésnek egyébként eddig 620 ezer dollárja – negyedmilliárd forintja – gyűlt össze, és még most is 70 ezer dollárra – 28 millió forintra – lenne szükség, ami azért Dimitry kirohanása nélkül is igen komoly kérdéseket vet fel.

A felszerelés 6,5 tonna, melyben az üzemanyagok mellett az élelmiszer is benne van.

A tervek szerint 12 állomás fog üzemelni a Bouvet szigeten, melyek alapját nyolc K3s, és négy SunSDR2 DX adja. Ez utóbbiak FT8 módban minden továbbival párhuzamosan, 7×24 órában osztják majd a QSO-t. Fontos, hogy nem zombi módban mennek majd, az ígéret szerint egy operátor kattint az érdemes hívójelekre. Két tartalék rádiót is visznek magukkal.

A készülékeket kiszolgáló 5 kilowattos Yanmar generátorokat Hyundaira cserélték, így négy helyett kettő fogja az áramot adni a 10 darab SPE Expert 1,5 vagy 2 kilowattos erősítő némelyikének. Vevőantennának egy LZ1AQ RX földfüggetlen hurok fog szolgálni, 250 méterre az állomásoktól. Az informatikai hátteret 12 Lenovo laptop adja.

Az antennákból négy 20/15/10 méteres és három 17/12 méteres yagi, 160, 80, 40 és 30 méteres inverted V-k, vertikálok arzenálja áll majd rendelkezésre.

Dátumot egyelőre nehéz belőni. A hajósokkal kötött szerződés értelmében biztosnak tűnik, hogy január 6-án indulnak, és február végén térnének vissza Fokvárosba. Eredetileg 44 naposra tervezték az expedíciót, de a végéhez azóta még egy hetet hozzácsaptak, hogy rugalmasabban állhassanak az eseményekhez. A kitelepülés összesen 22 napi szigeten töltött időt jelent, ez idő alatt 200 ezer QSO-t szeretnének elérni.

Ehhez megjegyezném, hogy az eddigi 8 expedíció összes QSO-ja ennek a negyede. Először 1977-ben járt ott 3Y3CC és 3Y1VC, ők 28 és 27 összeköttetést logoltak. Egy évre rá 3Y5DQ illetve 3Y1VC már 550 és 1930 logbejegyzéssel tért haza, a tizenegy évvel később szerencsét próbáló 3Y5X 47 ezer QSO-t mutatott fel. 1997-ben is meghódították a szigetet, 3Y2GV 200, négy év múlva 3Y0C 8000 sort töltött ki a naplójában. Az expedíciós beszámoló egy 2007-es 3Y/ZSGCM hívójelről is tesz említést, de ennek semmi nyomát nem találtam.

Számításaim szerint január 17-18-án érkeznek a szigetre, ahonnan a 22 nap február 7-10. körül jár le. A berendezések felállításának és lebontásának biztos, hogy kell 2-3 nap.