De hogy kerül politikai morzekód két világslágerbe? És egy dedikált gitár az IARU-hoz?

2017. április 24. hétfő

A híres rádióamatőröket kutatva egy nehezen összerakható sztorit szimatoltunk ki. Joseph Fidler, avagy művésznevén Joe Walsh, a többször újraalakult Eagles gitárosa megszállott rádióamatőr volt és a WB6ACU hívójelet viselte. A korongokon politikai üzenetet morzéz.

joewalshWB6ACU

Joe 1947-ben született, és már korán a zene felé fordult. Játszott Ringo Star zenekarában, a Rolling Stones említi a világ száz legjobb gitárosa között. Próbálkozott szólókarrierrel, énekelt, sőt, néhány filmben is megpróbálta magát. Mint a legtöbb zenész, drog és alkoholproblémákkal küzdött, majd a kilencvenes évek végén azzal tért vissza a köztudatba, hogy küldetésének tekinti a világ jobbá tételét. A nagy megvilágosodást egyébként az hozta el számára, hogy 1994-ben egy párizsi járaton ébredt, útlevél és pénz nélkül, miközben azt sem tudta, hogy került oda.

De most nem az életét kutatjuk, bár itt említésre méltó, hogy 2006-ban egy dedikált gitárt is adott az IARU connecticuti szervezetének, hogy jótékonysági célra árverezhessék el. Rengeteget tett a rádióamatőr tevékenység iskolai oktatásban való népszerűsítése érdekében is.

Kevesen tudják, de két alkalommal is elrejtett morze-kódot világklasszis dalaiban: először az 1972-es Barnstorm szólólemezén hallható Giant Bohemoth végén a Register and Vote üzenetet majd az 1992-es Songs for a Dying Planet album Vote for me számában hallható Register and Vote for Me szöveget. Ez a dal (vagy talán a kód?) a tízes toplistába repítette 1992-ben a számot.

Az üzenet egyébként azért került a dalokba, mert nagyon sokáig szeretett volna indulni az elnökválasztáson illetve pályázott szenátusi tagságra is. Sokáig azt hitték, viccelődik, de jóval később, az utolsó szólólemezéről szóló interjúja közben – 2012-ben – bevallotta, hogy 1980-as próbálkozása nagyon is komoly volt. Akkor azt szellőztette meg, ha indul és nyer, új nemzeti himnusza lesz az amerikaiaknak. Ki is jelölte, ez lett volna a Life’s Been Good, ám nyolcvanban még csak 33 éves volt, így nem felelt meg a 35 éves korhatárnak. A tevékeny politikai részvétel végigkísérte egész életén, több komoly szervezetben is fontos tisztségeket töltött be.