Elérte a szigetet az expedíció

2018. január 31. szerda

Sűrű ködben szerda reggel elérte a Bouvet-sziget partját a rádióamatőr expedíció. A csapat a következő három hétben 3YoZ hívójellel dolgozik a világ második vagy harmadik legkeresettebb DXCC körzetéből.

A csapat vezetője, Ralph Fedor (K0IR)

A velünk azonos időzónát jegyző szigeten egy kicsit jobb idő van mint nálunk, ami azért sem meglepő, mivel az 54 szélességi körön helyezkedik el – csak épp a déli féltekén.

A tíz éve megálmodott és három esztendeje intenzíven szervezett expedícióban egy éve bizonyossá vált, hogy magyar résztvevő is lesz HA5AO személyében.

A csapat az eredetileg tervezetthez képest egy héttel később érte el a szigetet, az állomások telepítése előreláthatóan két vagy három napot vesz igénybe, majd bő három hétig lesznek 160 métertől 10 méterig elérhetőek – CW és FT8 üzemmódban biztosan.

A 3Y/B bejegyzés a jelentősebb listák második helyén áll, azonban más logok statisztikáin alapuló rangsorát figyelembe véve szoros a verseny az FT5/W, Crozet szigettel. A mostani aktivitás nagy valószínűséggel ront az érdeklődésen. A listák élén egyértelműen a kommunista diktatúrában elnémult Észak-Korea (P5) áll.