Építsünk hotspotot! – 1. rész, a kiválasztás

2018. február 04. vasárnap

A digitális rádiók egy hálózathoz kapcsolódnak, melyet a különböző átjátszóik interneten – véletlen sem amatőr linken – összekapcsolt rendszere alkot. Ha már digitális rádiózás, akkor lehetőségeinkhez képest maxoljuk is ki. 

A digitális módok legelterjedtebb fajtája, a DMR sem sokkal több ugyan, mint egy tiniknek szánt hálózatkezelési alapismeretek tantárgy első része – már akinek, mert sokan napi szinten alkalmazva sem tudják, mit miért állítanak be az alapvetően legaljának számító és egy kaptafára készült kínai rádióknál – de ezen lépjünk túl és vegyük a második leckét: építsünk hardvert eme egyébként nagyon kedves kis hálózathoz.

A hotspot, vagy más néven MMDVM (Multi-Mode Digital Voice Modem) egyfajta házi átjátszóként, gatewayként szolgál. A néhány milliwattos adóvevő modult csak a közvetlen környezetünkben érjük el, a vezérlő számítógép pedig az interneten keresztül az országos hálózatra juttatja adásunkat illetve annak forgalmát hotspotunkon keresztül rádiónkba.rpishield

Abban megállapodhatunk, hogy a spanyolviaszt itt sem kell feltalálni, a projekteket és a GitHubot nézegetve óriási a választék. Rendre olyan célhardvert használnak a vezérléshez, mint a Raspberry típusú minimalista kártyagépek valamely fajtája. A legegyszerűbb megoldásA Raspberry PI3 tüskesorára dugott UHF DMR shield, azaz tüskesorra dugható rádiós panel, aminek legnépszerűbb termékeit a DVMEGA család szállítja. Ezek 85 dollártól (22 ezer forint) 135 dollárig (33 ezer forint) meríti bankszámlánkat.zumspot

Szintén RPI 3-ra vagy Zero-ra csatlakoztatható a lényegesen kisebb ZUMSPOT RPi, ami 110 dollárért – mintegy 27 ezer forintért – lehet a miénk. Itt a specifikációban csak 145/220/900 MHz szerepel, a rendelésnél pedig csak email cím van megadva,  Létezik rádiót vezérlő és digitális konverziókat végző panel Arduino Megára, ám azok meglehetősen kompromisszumteljesnek tűnnek.

arduino-mmdvmA magyar kötődésű SharkRF jellegzetesen kék openSPOT-ja tényleg azon plug and play eszközök közé tartozik, ami csak hálózatot kérve biztosítja szolgáltatásait, ám indokolatlanul drága. A maga 190 eurójával – mintegy 59 ezer forintjával – a jelenlegi legdrágább és legamatőrtelenebb megoldásnak számít, így szintén felejtős.sharkopenspot

Létezik még egy teljesen készen szállított típus, a pendrive-szerű DV4mini. Ő is több üzemmódot tud – DMR mellett például C4FM és D-Start is beállítható -, ami az árán is látszik: 99 euró, azaz 31 ezer forint. Úgy érzem, ez sem tartozik az élvezetes megoldások közé.dv4mini

De ezek csak a legismertebbek, mellettük rengeteg más eszköz elérhető – például a ZUMspot RPi, MMDVM HotSpot… – is elérhető akár terv és leírás formájában, akár kész berendezésként.

Célszerű lenne tehát egy olyan alaplap, ami ezeknél elemibb szintű, mégis instant módon állíthatjuk össze. Valami, ami jóval olcsóbb modulokból áll, és ha lehet, még érteni is kell, mit miért csinálunk vele. Legalább ennyi amatőrizmust őrizzünk. Van is ilyen, méghozzá a MMDVM_PIZERO (Sierra) projekt, amihez EA7GIB tervezte a mikrovezérlőt, tápfesz- és RF modult valamint a hálózatkezelést végző Orange Pi Zero-t hordozó alaplapot. Szoftverben is többféléből választhatunk, így CA4JAU MMDVM_HS vagy G4KLX MMDVMHost nyílt forráskódú készlete áll rendelkezésünkre. Képet még nem teszek fel róla.

Az egészhez opcionálisan egy színes LCD kijelzőt is csatlakoztathatunk. Egyelőre ennyit ezekről, a cikksorozat második részében a komponensek kiválasztásáról esik majd szó. Addig talán a kínai koncepciós SSB adóvevő RF panelje is megérkezik, hogy megmutathassam nektek.