Építsünk macskalétrát!

2014. december 07. vasárnap

A jó tápvonal bizony nem feltétlenül a koax. Új antenna tervezésekor mindenképpen vegyük figyelembe a levegő dielektrikumú szimmetrikus tápvonal (macskalétra, vagy tyúklétra) alkalmazásának lehetőségét, annak előnyeivel, hátrányaival, sajátos tulajdonságaival. Elkészítése során csak néhány adatot kell figyelembe vennünk.

tyukletra

Aki úgy érzi, hogy az antennának van SWR-je vagy a jel csak az antenna talpáról verődhet vissza és az így visszavert hullám melegíti a végfokot, annak ezt az írást majdhogynem kár tovább olvasnia, neki a minden szempontból tökéletes megoldás a koax és egy autotuner, viszont jelezném: még ha néhány esztelenséget igazolni is látszik a gyakorlat, komoly hiba volt tanulmányai során átugrani a nehezebben érthető részeket.

Aki veszteséget szeretne csökkenteni és azon táborba tartozik, ahol például hatásos felület növelésével igyekeznek jobb vételi eredményt elérni és szeretnék nem a készülékük tetején, hanem az antenna közelében tudni a hangolót, mindenképpen hasznos adatokat talál az alábbi táblázatokban.

Macskalétra Koaxiális tápvonal
előnye hátránya előnye hátránya
Levegő a dielektrikuma, gyakorlatilag nincs vesztesége. Érzékeny a környezetére, nem szabad párhuzamos vezető felület közelében elhúzni (legalább 5D távolság!). Kevésbé érzékeny a környezetére, ezáltal könnyebben elvezethető. Veszteséges, mely legtöbbször jelentős.
Extrém nagy teljesítményt is elbír. El kell készíteni, nehezen beszerezhető és drága a gyári kivitelezésű tápkábel. A néhány kevésbé jó típus (RG58, H155, …) igazán könnyen beszerezhető, olcsó. Kisebb teljesítményt képes csak elviselni.
Szimmetrikus, Z0 impedanciáját kivitelezésével határozhatjuk meg. 4-5 fázistávolságnyi távolságban ő maga is „sugároz”. Csak néhány centiméteres környezetében mérhető sugárzás. Aszimmetrikus. Z0 impedanciája adott, általában 50 ohm.

macskaletra

A vezetők távolságának meghatározásakor a villanyszerelési üzletekben is kapható 1,5 valamint 2,5mm2 keresztmetszetű – azaz 1,36 és 1,8 milliméter átmérőjű – tömör rézkábel felhasználásával számoltam.

Macskalétra – vagy másként tyúklétra kivitelezésénél fontos megjegyezni, hogy tapasztalatom szerint az előszeretettel alkalmazott kábelkötegelők túlnyomó többsége nem UV-álló, néhány hónap alatt merev lesz és a legkisebb erőhatásra is eltörik. Ideális alkalmazásnak azt tartom, ha párhuzamos tápvonal a kültérben elhelyezett, távirányított vagy automata hangolóig tart, majd a házba – ahol már zavart okozna – egy rövid koax lép be. Így mindenhol jól illesztett tápvonalaink lehetnek.

macskaletra_ertekek

 

  • Egyszerű antennahangolóEgyszerű antennahangoló
    Úgy tűnik, mostanában egyszerűbb és gyorsabb csinálni antennatunert, mint találni egyet használtan. …