Fellapoztuk az MFJ új katalógusát

2016. december 24. szombat
Mozaik | Szerk: HA8LHT

A tunerjeivel ismertté vált MFJ megmutatta a 2017-es katalógusát. Árakban nem igazán változott, igaz, a kínálat sem bővült túlságosan. Ha a karácsonyfa alá nem is kerül semmi belőle, az ötletbörzének is kiváló könyv online is lapozható e meghitt estén.

A jól ismert tunerek és berendezések olyan újdonságok szúrnak szemet, mint az autotuner a K3-hoz, egy új alsókategóriás autotuner 160 dolcsiért, egy utazó hangoló 110-ért vagy 340-ért egy pontmátrix kijelzős antennaanalizátor 1-230 mega közé – ez utóbbinak kicsit több pénzért egy 60 MHZ-es változatát is bemutatták, színes kijelzővel. A régi műszerek is kiegészültek új sávokkal, de a következő évtized népműszerét nem fedeztük fel a hasábokon.

Aki fellapozza a kiadványt, rengeteg új apróságot is talál, mint a kapacitás- és induktivitásmérőt (80 USD), doppler iránymérő készletet (450 USD) vagy a műholdkeresőhöz hasonlító digitális SWR-mérőt (100 USD). Újítottak egy 200 dolláros aktív interferenciaszűrőt, és egy fele annyiba kerülő USB multimód interfészt is, amiben valószínűleg csak két poti és leválasztó trafó van.

A bogarászni valók között is sárgállik az új terméket jelölő felhőcske, egyebek mellett időjárás-állomáson, antennatartókon, balunokon és teleszkópos antennaárbócokon. Ez utóbbi 10 és 13 méter közötti üvegszál, 23 és 50 ezer forint között.

Alsókategóriás antennából is újítottak valamelyest, egyebek mellett egy 80-2m, 40-10m és egy HF/6m vertikál is helyet kapott a katalógusban több, merevítős huzalantenna mellett. Ezek ára 120 és 60 ezer forint között mozog. Hiába van azonban akár félmillió forintod is csodás antenakölteményt rendelni, csak a régi modelleket találod – úgy a saját márkáiból, mint a Hy-gain palettájából.

Egybként a Hy-Gain oszloppal kérhető, 16 méter magas AV-18HT összsávos HF vertikálja háromszázezer forintot kóstál, míg például a 80 és 10m között valamennyi sávot átfogó AV-18VS csak 35 ezret. Aki állított már tornyot tudja, hogy itt kifejezetten érdemes inkább a monstrumba fektetni.

Érdekes, de a katalógus csak egyetlen új végfokot mutat be, ez pedig a Ameriton HF+6m. Az ára 976 ezer forint, amiért egy félvezetős, 1,2 kW-os erősítőt tehetünk az asztalra.

 

  • Ég veled, MASAT-1!Ég veled, MASAT-1!
    1061 űrben töltött nap után misszióját sikeresen végrehajtva péntekről szombatra virradó éjjel …