HG25PANEU: a vasfüggöny árnyékából

2014. augusztus 16. szombat

A különleges, HG25PANEU hívójellel is találkozhatunk augusztusban és szeptemberben. Az állomást a Soproni Rádióamatőr Klub (HA1KSS) működteti abból a célból, hogy az éter hullámain is emléket állítsanak az 1989-es Páneurópai Piknik és Határáttörés huszonötödik évfordulójának.

A Páneurópai Piknik keretében 1989. augusztus 19-én Sopronpusztán Sopronkőhida és az ausztriai Szentmargitbánya (St. Margarethen im Burgenland) küldöttsége találkozott a vasfüggöny árnyékában. A találkozó és a piknik idejére ideiglenesen megnyitották a lezárt osztrák-magyar határt. Ezt az eseményt használta ki többszáz NDK-menekült. Némelyikük hónapok óta várt Magyarországon az enyhülésre, hogy elhagyhassa a keleti blokkot. A határ megnyitásakor a várakozó menekültek áttörtek a határkapun, és a határőrség ellenállása nélkül Ausztriába, majd az NSZK-ba (Nyugat-Németország) menekültek. Számukat 200 és 500 közé teszik – írja a klub az oldalán.

A különleges hívójel operátorai az eseménynek állítanak emléket az augusztusi és szeptemberi aktivitással, amikoris az egykori Vasfüggöny nyomvonalára – az évforduló napján pedig a Páneurópai Piknik egykori helyszínére is – kitelepülnek. A több üzemmódot is felsorakoztató munka során más, az 1989-90-es eseményekre emlékeztető állomással létrehozott QSO is célként szerepel terveik között.

Egy biztos: a különleges hívójel QSL lapjáért érdemes lesz böngészni a sávokat!

Napjainkban Magyarország büszke tagja az európai közösségnek. Mégis úgy hisszük, hasznos, ha egy pillanatra (egy QSO-ra, ha úgy akarod) megállunk, és megemlékezünk azokról, akik az első lépést tették a Vasfüggöny lebontása, egy szabad és egyesült Európa felé – írja HA1DEL László, az állomás irányító kezelője.

 

  • Rock-mite 80mRock-mite 80m
    Ez lesz a következő kis KIT, amit kipróbálok és egy bevezetésre kerülő …