Így töltöd helyesen a zselés akksidat

2022. július 29. péntek
Mozaik | Szerk: HA8LHT

A zselés akkumulátorok a kitelepüléshez hordott kisebb teljesítményű rádiók hű és megbízható társai. Hiába jelentek meg újabb technológiák, az elmúlt évtizedek nem fogtak népszerűségén.

Zselés akkumulátor a rádióamatőrök szolgálatában

A hagyományosan gondozásmentes, felitatott savas ólomakksik vetélytársa a száraz polimer akksi lehet, ám azok relatív kis kapacitását nem ellensúlyozza a rádiózás közben kihasználatlan előnye, miszerint óriási, több tíz amperes árammal terhelhető és tölthető. Mindezért cserébe a balanszolás kínjához az idővel fokozódó tűzveszély társul, szóval hiába fér bele a 818 aljába, hiába könnyű, hosszabb távon egyáltalán nem egy bölcs döntés. De most nem ezzel foglalkozunk, nem is C-zünk, egyszerűen feltöltjük a zselés akksit a hátizsák mélyén és a vízhatlan rekesz alján.

Marad tehát a zselés akksi, melynek 7 Ah-s verzióját az elmúlt időszakban az USB-s kellékek igénye miatt – mint például a lokátoros állomásóra vagy a világítás – 14 Ah-s típusra cseréltem.

A biztonságtechnikában is elterjedt típust sokan használják, az viszont mindig is kérdés volt, hogy mivel, hogy kell tölteni, kiváltképp, hogy a legtöbb akksin nincs is rajta a szükséges táblázat.

Akár ciklikus, akár folyamatos töltésről beszélünk, alap, hogy az akksit a névleges kapacitásának 30 százalékának megfelelő árammal szabad csak tölteni, ideális esetben pedig 10 százaléknyi áramot csepegtetünk bele. A töltőfeszültséget 2,3, (ciklikus üzemben maximum 2,4) voltban kell meghatározni cellánként. A 12 voltos 7 Ah-s akkut így 13,8 volton legfeljebb valamivel több mint 2 amperes korláttal szabad elkezdeni tölteni, ami egy félig lemerített akkunál nem jelent gondot. Az áramfelvétel a töltöttséggel arányosan csökken, amire így mérés után is következtethetünk. Amikor már csak néhány tíz milliamper csorog bele leakaszthatjuk és kezdődhet a munka – vagy egyszerűen hagyjuk rajta.

Ha nagyon profik akarunk lenni, akkor tekintettel leszünk a 20 vagy 25 fokon megadott alapadatokra is, miszerint 2 millivoltonként csökkentjük a töltőfeszültséget /Celsius/cella. A számolgatások elkerülése érdekében fagypont körüli hőmérsékleten az akksi kapacitásának 80 százalékát vesszük töltőáram maximumaként, mínusz 10 fokon pedig a 70 százalékát, de akinek problémát jelent a sarkkörökön túli szabadban történő töltés számolhatja tovább is…

A töltő elektronikával sem kell sokat bajlódni, egy egyszerű LM317 valami szép hűtőbordával és beállított 13,8 volttal kiváló a feladatra a maga másfél amperes plafonjával. Figyelni sem kell rá, nem lehet túltölteni.

Nyilván az akku élettartamát meghatározza a töltési ciklusok száma, a töltések minősége és az üzemi hőmérséklet, de általánosságban elmondható, hogy 30 százalékos rendszeres kisülés mellett szobahőmérsékleten 1000-1200 ciklust bír egy zselés akksi, míg ez a szám rendszeres 50 százalékos merítésnél 500-ra csökken, teljes lemerítésekkel pedig 2-300 ciklussal számolhatunk.