Este ismerszik meg a jó antenna – próbáljuk ki terepen az 5DSA-V3-at!

2020. június 24. szerda

A SOTA rádiózás – és úgy általában a legtöbb instant kitelepülés – alapja az úgymond gondatlan rig. A szűk keresztmetszet általában az antenna, ezért az amatőr szeret e téren a jól bevált konstrukcióknál maradni, még ha az valahol kicsit kompromisszumos is. HA5DSA András ezt írta most felül, úgy érzem, végleg.

Amikor leveszem a hátizsákom és két pillanat alatt össze tudom foglalni, hogy mi is fog történni, mit is kell tennem, az már fél siker. Ki szeret még csak akkor bajlódni egy soha ki nem pórbált huzallal középtájt lebegő tekerccsel, azt lesni, hogy vajon le tudja-e illeszteni a valójában nem is biztos hogy túl hasznos vertikált, vagy említhetném a kikötések szivatásait sziklákon, bokros területen vagy egy meredélyen.

András csomagot küldött. Egyszerre megtisztelő és borzasztó izgalmas, ugyanis annak a koncepcióantennának a prototípusa van benne, amire korábban csodálkoztunk rá. Már amikor a videót töltöttem le is úgy éreztem magam, mint valamikor a kilencvenes évek közepén az első Windowsom telepítése közben, de ez most egészen más: késő éjjel van, és katonás rendben sorakozik az IC7300 a mikrofonjával, billentyűvel és a tápkábelével, miközben azon gondolkodom, hogy a harminc kilós munkaakksit a Szársomlyóra (HA/DD-008), vagy a közeli – és laposabb – Nagy-hegyi kilátóra cipeljem-e fel.

Félreértés ne essék, nem magaslati pontot keresek, hanem távolodnék a humán és elektromos zajoktól egy olyan terepre, ami talán a legrosszabb rádiózás szempontjából: tágas, ám sziklás, szakadékos és cserjés. Amit itt nem utálok meg addig, amíg a kijelző világába feledkezem, az maradhat.

Aztán kicsit lassítok a tempón, mivel ezt újra kell gondolni. Inkább egy késő délutáni, 20 méteren vagy még feljebb kezdett partival kellene indulni, és az estével haladni lefelé 40 méterig, mégiscsak egy tesztről van szó, nem egy túráról.

Szóval töltődjön csak az ellopott, ám nemrég megkerült munkaakksi, és holnap délelőtt még pár dolog bekerül a zsákba, ami az éjszakázáshoz jól jön.