Field Day Challenge – és te meg tudnád csinálni?

2023. június 25. vasárnap

Meg tudod csinálni, vagy csak rávágod, hogy meg tudnád, ha akarnád? A kitelepülés képességét nehéz mérni, a legjobb, ha próbatételen vizsgázik a rig.

Nem gyakorlom a kitelepülés művészetét, nem is vagyok berendezkedve hozzá. Éppen ezért látok benne kihívást: megtervezni, megcsinálni, értékelni.

A kitelepülések alkalmával adott a cél: meghatározni az infrastrukturális szükségletet, üzembe állítani a berendezéseket, majd kétirányú összeköttetések folyamatos biztosítása mellett adott ideig működtetni az állomást. Ez az erőpróba lehetőséget ad a kommunikációs képesség felmérésére és a változásának figyelemmel kísérésére, miközben a rig minőségét is célirányosan segít fejleszteni.

A mobil- vagy kitelepült üzem során rádió- és számítástechnikai rendelkezésre állás, képesség mérésére mi mást is lehetne használni, mint az FT8-at? A választás azért esett erre az üzemmódra, mert dacára egyszerűségének ez az, amihez a legtöbb erőforrás szükséges, a működése egzakt, a munka pedig minden szempontból jól tervezhető. Ha az itt kitűzött célokat el tudom érni és további fejlesztési irányokat tudok meghatározni, szerintem elmondhatom, hogy készen állok egy kitelepülésre.

A feladat tehát annyi, hogy mobil, kitelepült üzemben a QTH kijelölésétől kezdve 12 órán belül öt rövidhullámú alap, plusz egy WARC sávon (80, 40, 20, 15 és 10 méter + WARC) 20-20, összesen 120 QSO szülessen.

A feladat egyszerűen tűnik, már-már azt is rá lehetne vágni, hogy meg tudnám csinálni ha akarnám, de jobban belegondolva számos kihívást rejt és közel sem olyan egyszerű.

Mivel semmim sincs hozzá, az egész gyakorlatilag whitepaper projektként, azaz egy üres papírlappal és egy ceruzával indul útjára.

A QTH – lakókocsival megállva gyakorlatilag bárhol fel tudom állítani az árbócot, ráadásul a megújuló energiaforrás is biztosított. Olyan parkolót kell keresni, ami nyitott, de van a közelben fa vagy oszlop az antenna kifeszítésére, valamint megoldható az árbóc ellentétes irányú kikötése vagy rögzítésére. Ezen még dolgozni kell.

Az idősáv – a különböző sávok terjedési sajátosságai miatt egy estébe nyúló kitelepüléssel kell számolni. Célszerű a kora délutáni órákban telepíteni az állomást, és a felsőbb sávoktól indulva a késő esti órákban érni az antenna szempontjából is kihívást jelentő 80 méterre.

A teljesítmény – rövidebb ideig nagy áram, vagy hosszabb ideig kisebb áram? A kérdésre a választ a napelem lehetősége adja, ami néhány amperes töltési lehetőséget jelent, így ha egy 5-10 wattos rádió pillanatnyi fogyasztását és egy laptop utántöltését a 60 wattos napelemmel folyamatosan tudom biztosítani, gyakorlatilag csak sötétben kell a 60 amperórás akkut meríteni. Ez sok óra pluszt jelent napnyugta után is. Mivel a kapcsolatok minősége (távolság, kapott rpt) nem feltétel, a QSO-k szempontjából szinte konstans hasznos adásidővel lehet számolni (ne felejtsük el, hogy a nappali és éjszakai sávok is feltételek). Ez is a QRP üzem mellett szól, amivel el is dőlt a kérdés.

A rádió – nagyjából e pontok minden felvetését megoldaná egy IC-705 és a hozzá való tuner, de a feladathoz egy jóval inkább pénztárcabarát megoldást kell találni.

Az antenna – három konstrukcióban gondolkodom. A könnyen telepíthető, trappos végéntáplált monopol gondolata egy 1:49 vagy 1:61 arányú ununnal teljes, míg a T2FD megépítése a kis teljesítmény mellett nem jelent kihívást. Az end fed megoldás aligha fog minden sávon működni, tuner kell hozzá. A roppant kényelmes, ám nehezebb, összetettebb hurokdipól viszont egy teljesítménytemető, amivel most óvatosan kell gazdálkodni. A harmadik – ami az árbóc kérdését is átírja – egy 10 méteres vertikál. Bár a sugárzási karakterisztikája a tervezett kis teljesítménnyel nem túl szerencsés párosítás.

Míg az előzőek inkább egy koncepció mentén fogalmazódtak meg és egy alap eszközlistára mutatnak, a tervezés menete először jóval inkább a mechanikai kivitelezés irányába terelődik: hogy fog állni a torony? Egyáltalán mi lesz az? Miként húzom rá az antennát és mitől fog az megfeszítve is a helyén maradni? Hogy kap tápfeszt a rádió? Mégis mekkora a hibatűrése egy kitelepülésnek? Hiúsult már meg partmenti rádiózás egy otthon felejtett BNC-SO239 átalakító miatt.

A következő hónap a felszerelések összeállításával fog telni, majd egy alkalmas hely kiválasztása után kiderül, mekkora feladat egy félnapos kihívás teljesítése. És te meg tudod csinálni?