Felső sávok nélkül – Field Day Challenge #3

2023. szeptember 23. szombat

Új antenna, új GPS az időszinkronhoz és új akkumulátor – számos izgalmat tartogatott a Field Day Challenge harmadik, kora őszi kitelepülése.

Emlékeztetőül: a Field Day Challenge egy éven keresztül fog tartani, a lényege, hogy – mindig javítva valamit a teljes egészében offgrid kitelepülés képességén – a korábbiaknál alkalomról alkalomra több és több QSO-t s DXCC körzetet logolhassak 12 óra alatt valamennyi rádióamatőr sávon 80 és 10 méter között.

Az elmúlt két alkalom során egy vihart vészeltem át egy autópálya pihenőben és a kilátásban gyönyörködhettem a Szekszárd melletti Mausz kápolna parkolójából. A harmadik etap a bajai Sugovica partján volt, a fasor mellett/alatt kizárólag északi kilátással. A part irányába szinte végtelen lehetőségek miatt a radiálokkal azonnal feljavítottam a talaj vezetőképességét (HI).

Mivel nem volt jó helyen fa, ezért nem került fel az új huzalantenna, ennek megfelelően 80 méteren sem született qso. Kicsit visszavetette az eredményt, hogy a felsőbb sávok az első nap délutánján egyáltalán nem mentek, így 1-1 sokára logolt sor után mentem is lejjebb. A kitelepülés egyébként 120 QSO és 47 DXCC körzet teljesítésével zárult, ami teljes egészében a kieső felső és a kellő körültekintés hiánya miatt nélkülözendő alsó sávokon múlt. Hiába, ennek az átmeneti időszaknak a teljesítményét nem terveztem kellő biztonságúra. A teljes FDC sorozat e sorok írásakor 70 elért és 55 visszaigazolt DXCC-körzettel bír.

Mivel az offgrid üzemtől igencsak távol esik az, hogy kitelepülésenként kétszer wifin keresztül szinkronizálom az órát, ezért beszereztem egy GPS egeret. Az időszinkron alapjairól egyébként már esett néhány szó ebben a cikkben. Ez az USB-s műholdvevő nem csinál más, mint a soros portján keresztül megmondja a számítógépnek, hogy mennyi az idő. A pontosság már szoftver kérdése, és itt is került a homokszem a gépezetbe.

Az ehhez szükséges szoftverek közül kettő azonnal elbukott a teszten, ezek a ToyNtp és a BktTimeSync volt. Az előbbiben még egy jitterablakot is találtam, igazán komolynak nézett ki, egyértelmű volt, hogy jó úton jár a pontos idő meghatározásában, csak épp nem akarta beállítani az órát, mert nem értette meg a pps-t. A másik pedig folyton valami hibát írt ki a szinkronizálásra. A harmadik, terepre vitt GPS2time nevű jónak tűnt, ám mint kiderül nem pontosan állította be az órát, az eltérés immáron két másodperc lett. A megoldást végül ismét a wifis szinkron jelentette.

Megérkezett az új akkumulátor. A régi 60 Ah-s kockát egy 100 amperórás akksi váltotta. Vele persze semmi gondom nem akadt, a faágakon át-átérő napsütés pedig még a vékony felhők alatt biztosított olykor fél amper körüli töltést. Az új akksi is munkaakkumulátor, ami azt jelenti, hogy a vastagabb, szulfátosodásnak jobban ellenálló lamellák miatt jobban tűri a teljes lemerítést, mint az inkább nagyobb indítóáramra összpontosító társai.

 

 TÁPELLÁTÁS 

 ELŐZŐEKBEN  A 60 amperórás akksi kevés napsütéssel is szépen elboldogult, de a komolyabb fogyasztók használatát – szivattyúk, nagyobb lámpák – mellőzni kellett rádiózás közben. Adódott az igény, hogy az öreg akksit egy 100 Ah-s akkumulátorra cseréljem a 60 wattos napelem és a MPPT töltésvezérlő alatt.

 TAPASZTALAT  A csere pozitív tapasztalatokkal zárult, telefon töltése és tabletes tévézés mellett a vezérlő szerint félig sem merült az akku. A felszabaduló munkaakksiból pedig egy USB-s töltőállomás, amolyan powerbox lesz.

 VÁLTOZTATÁS  A meglévő kapacitásokon már tényleg nem kell módosítani QRP üzem mellett, két napot egészen biztos, hogy átdolgozunk napsütés vagy generátoros töltés nélkül is.

 

 RÁDIÓ 

 ELŐZŐEKBEN  A rádión való sávváltás után könnyű elfelejteni a szoftver átállítását az új frekvenciára – főleg fáradtan -, ezért rendeltem egy CAT interfészt.

 TAPASZTALAT  Az SCU-17-be dugható soros interfész helyett négy darab antenna érkezett Kínából, így ez még várat magára. Jó lenne egy önálló RH vevő az asztalra legalább 40 méterre.

 VÁLTOZTATÁS  Egyelőre nem látok hiányosságot rádió terén, az 5 watt továbbra is elegendőnek bizonyul, az alacsonyabb áramfelvétel továbbra is csak egy Elecraft KX-2/3 mellett lenne elérhető. Ekkora akkumulátorkapacitás mellett ennek a 2-300 mA-nek már nincs jelentősége. Még egy apróság, zavart, hogy az interfész potijainak állása nem látszik, ezért a kis rovátkát fehér alkoholos filcből feltöltöttem tintával.

 

 ANTENNA 

 ELŐZŐEKBEN  A vertikál mellett sokszor adódik a lehetőség egy huzalantenna kifeszítésére, ezért egy EWHF került az antennás konténerbe.

 TAPASZTALAT  A vertikál végül nem lett kivéve a dobozból, mivel nem volt jó helyen fa. Vagy én nem álltam jó helyen, nézőpont kérdése, mindenesetre a panorámát nem adtam fel. Az alsóbb sávok így elmaradtak, ami a 120/47 dxcc-s eredményen is látszik…

 VÁLTOZTATÁS  Továbbra is napirenden van a 80 méteres EWHF főpróbája, de szívem szerint egy komoly dipólt is kihúznék valahova akár 160 méterre is.

 

 TUNER 

 ELŐZŐEKBEN  Az ATU-100M a kezdetektől velem van, használata és a vele kapott műszerezettség annyira kényelmes, hogy nem is kísérletezem nélküle dolgozni.

 TAPASZTALAT  A jól bevált kínai atu remekül tette a dolgát, bár sok kapcsolnivalója nem akadt. Kíváncsiságból rányomtam 50 megán, azonnal hibát jelzett.

 VÁLTOZTATÁS  Nem volt tiszta, de kiderült: egy másodpercig nyomva rezetel, ezt követően újból hosszan nyomva hangolójelre vár. Erre nyilván nem lenne szükség, ha lejjebb állítanám 1:5-ről: sávváltás után ugyanis nem hangol újra, ha az új frekvencián is értéken belül van. Ez pedig egész általános.

 

 SZÁMÍTÓGÉP 

 ELŐZŐEKBEN  A 19 voltos DC/DC konverterrel táplált laptopon az időszinkron jelentett problémát, amit egy wifi kártyával kellett megoldani. Ez alapjaiban ellentétes a teljesen offgrid üzem kritériumaival, így egy GPS alapú időszinkron mellett döntöttem.

 TAPASZTALAT  Sajnos nem egyszerű az órát szinkronizáló programot találni. Talán az UBlox megoldást jelent majd, ha máshogy nem, hát a teljes berendezés cseréjével, odáig csak nem fajul a dolog, hogy egy NTP szervert kell csinálnom valami Rpi-ből. Továbbra is hiányzik a nagyobb monitorfelület, amit azért nem oldok meg, mert akkor más feladatra is használnám a gépet. Úgysem bírnám ki, hogy ne, bár elkezdeném befejezni a több mint 400 vázlatot… Gondos elrendezéssel pedig igenis elegendő az FHD a hatékony FT8 munkához, a fájlkezeléshez és a log ellenőrzéséhez.

 VÁLTOZTATÁS  A nagyon távlati terv továbbra is egy Surface és egy hordozható monitor. Mivel ezek nem égetően fontosak, ráadásul csak kényelmi és esztétikai megfontolásból fogalmazódott meg az igény, mintsem energiamegtakarítás vagy plusz szolgáltatás miatt, ezért alkalmi vételt megragadok ugyan, de sokat tenni értük nem fogok. Szükség lenne viszont egy olyan programra az adif fájlhoz, amivel látok statisztikát. Az ADIF Master sajnos nem összesít körzetet, csak sávonként qso számot.

 

 INFRASTRUKTÚRA 

 ELŐZŐEKBEN  A ráállós antennatartó új fület kapott, hogy tartsa a huzalantennát is. A lakókocsival kapcsolatban a hideg jelent majd új kihívást.

 TAPASZTALAT  Az ősz új kihívást hoz, miközben a kamerázást is jobb lenne kevésbé zavaróvá tenni. A hideg éjszakák miatt késő éjjel alap fokozatra be kell kapcsolni a fűtést. Nyilván nem érezném magam nagyon rosszul reggel a 16-18 fokban sem, de annyira kevés gázt fogyaszt, hogy inkább 24 fokban gyújtanék az első kávé alá. Mivel a vágóképeket, amiből a videó összeáll nem tervezem meg, az a munkálatokkal párhuzamosan vesz amit vesz, a kézben tartott kamera néha útban van. Jó lenne egy pici tartó és állvány, hogy bármikor, bárhova le tudjam tenni.

 VÁLTOZTATÁS  Az ajtóra és az ablakokra hőszigetelő lapokat és paplant szabatok, de ez egyelőre várat magára. Nem sokkal több gázból eleve erőből legyőzöm a kinti hideget, szóval (még) nem aggódom.