Field Day Challenge – számoljunk!

2023. július 02. vasárnap

A Field Day Challenge legfontosabb kérdése az energia. Ha áram van, minden van – tartja a mondás, ám kérdés, hogy mire elég.

Az elmúlt hetekben egy számomra újszerű kihívás alapjait fogalmaztam meg, mely mentén a kitelepülés képességét szeretném lemérni, fejleszteni. A nyár végére tervezett erőpróbát néhány apróság számbavétele előzi meg.

A lakókocsi egy 60 amperórás munkaakkuval és egy 60 wattos, MPPT töltővel kiegészülő napelemes rendszerrel van szerelve. Ez a napi élethez tökéletesen elég, ám a tartós rádiózásnak elég szűk keresztmetszete. Úgy tűnik, ehhez kell igazítani a 10 órás üzemet, melynek utolsó harmadában lehet felélni az akkumulátor tartalékait.

A napelemes rendszer tűző napsütésben biztonsággal kiszolgál picivel több, mint 3 ampernyi igényt. Ezzel számolva ez éjszakára is egy kellemes terhelés. Napközben sem szeretném az akkut meríteni, illetve ez a töltve tartott eshetőség a biztonsági tartalék egy-egy felhő esetére, így ennek kell elégnek lennie a rádióhoz, az informatikához, és a világításhoz, illetve a lakókocsi egyéb, valójában elhanyagolható berendezéseihez, mint például a vízszivattyúk vagy az USB-töltők. Fontos, hogy ezt az áramot a fenntarthatóság érdekében nem lenne jó tartósan átlépni.

Egy FT-817 vételkor 250-450 milliampert, adáskor 2 ampert vesz fel. Az FT8 legfeljebb 50 százalékos adásidővel tölti ki az üzemidőt, ami azt jelenti, hogy átlagban 1,2 ampert fog elfogyasztani (elnézést a mértékért, de most a töltés miatt egyszerűbb így számolni).

A maradék 1,8 amperrel kell az informatikai infrastruktúrát üzemeltetni, ami lássuk be igencsak kevés.

Első lehetőségként egy kisméretű LED monitor és egy barebone PC került szóba a maguk jellemzően valamivel több, mint 1-1 ampernyi áramfelvételével – persze 19-19 voltos tápfesz mellett. Táplálásukra egy DC-DC konverter is kell, ezek hatásfoka elhanyagolható veszteséget jelentenek csak.

Második eshetőségként egy tablet került szóba. Windowst elfogadhatóan – Core-i processzorral – néhány Lenovo és Surface futtat, ezekkel a WSJT sem ütközhet akadályba, a legfeljebb 2 amperes töltésük pedig maxon sem jelent problémát.

A 19 voltos konverternél elidőzve kipróbáltam egy régebbi (i5) laptopot, melyek komplexumával nyugalmi állapotban 0,8, videót lejátszva pedig 2,1 amper áramfelvételt lehetett realizálni a lakókocsi 12 voltos hálózatáról, közepes fényerővel. A háttérvilágítás mérséklésével egyébként 200 mA-t lehet nyerni. Volt néhány 3,8 amperes csúcs, de szerintem nem is érdemes tovább variálni, ennél lejjebb már csak súlyos kompromisszumok vannak.

Összegzésként a rádió és a számítógép átlagosan 3-3,5 ampert fog felvenni, amit nappal megújuló energiával tudok fedezni, éjszaka pedig akkumulátorral biztosítható. Motorral vagy aggregátorral nem fogok rásegíteni, a challenge addig tart, amíg az erőforrások bírják – helyesebben az akku terhelés mellett mért feszültsége 11 volt alá nem esik. Ez idő alatt az eredeti felvetés szerint – megfelelő tervezés és előkészítés mellett – 5+1 sávon összesen 120 QSO-t lehet teljesíteni. Az első számítások után – helyt adva a becsléseknek – még most is úgy ítélem meg, hogy ez teljesíthető, de minden tekintetben a terhelhetőség határa.