Így alakítsd valóban mindentudóvá a Q K5-öd!

2024. április 29. hétfő
KIT/RIG | Szerk: HA8LHT

Hódít a Quansheng-őrület, melyet most még tovább tudunk fokozni egy egyszerű modul beépítésével és egy firmware cserével.

A K5/K6 – melyről korábban már írtam, lent, a kapcsolódó cikkek közt találjátok – 21 megától üzemképes. Ezzel azonban nem kell megelégedni, könnyen kiterjeszthetjük a teljes rövidhullámú tartományra.

quansheng k5 mods front

A tízezer forint körüli készüléket egy 5-6 ezer forintos panellel kiegészítve minden sávon működésre tudjuk bírni. Gyakorlatilag a mikrovezérlőt és a hozzá kapcsolódó infrastruktúrát egy önálló vevővel egészítjük ki, melynek kulcsa az Si4732 áramkör, illetve az az aprócska, méretre farigcsált panel, amit Kínából készen tudunk rendelni. Ezekről az IC-kről egyébként itt már írtam, bár abban a 4732 még nem volt benne. Róla azt kell tudni, hogy a család legújabb, legtöbbet tudó tagja, természetesen RDS-el és teljes sávú, minden módú vétellel. Ha érdekel az adatlapja, itt találod.

quansheng-k5-mods si4732 module

A szinte említésre sem méltóan egyszerű szoftverfrissítés előtti beépítéshez a készülék pontos ismerete nem szükséges, néhány alkatrészt kell csak megmozgatni. Összefoglalva:

– el kell távolítani egy SMD fojtót, ami helyére a kapott induktivitás kerül,

– meg kell szabadulni két kondenzátortól, egyet pedig ki kell cserélni,

– az SO8 tokozású IC helyére kerül a panel, amit további három ponton be kell forrasztani.

Nem javaslom a hőlégfújót, mert szinte esélytelen hőprofil nélkül kimaszkolni a panelt, inkább hegyes pákával és tűszerű csipesszel essünk neki. És akkor nézzük pontosan, hogy mit is kell csinálni. Az átalakítás dacára, hogy csak néhány egyszerű lépésből áll, gyakorlatot és biztos kezet igényel!

Egy apróság. A képeket elnézve egyáltalán nem szép a forrasztás és durván szét is van fröcsögve, de mentségemre szóljon, hogy néhány helyen az LCD szalagkábelét rögzítő anyagból indokolatlan lakkcsíkok voltak a panelon.

 

 1. lépés 

Szedjük szét!

A tetejéről eltávolítva a gombot és az antennacsatlakozó gyűrűjét az alján máris ki lehet pattintani a készüléket. Az előlapon lévő csavarokkal nem kell bajlódni, azok csak az alumínium borítást fogják. Érdekesség, hogy van, ahol az SMA gyűrűje a műanyag burkolat alatt van. Ez valójában a mechanikai behatások szempontjából még lehet, hogy jobb is, mint ha a műanyag burkolathoz húzná az egészet.

quansheng-k5-mods top

quansheng-k5-mods bottom open

A hangszóró vezetékeit leforrasztva megszabadulunk az előlaptól, majd óvatosan felhajtjuk az LCD-t, amit alul és a másik oldalon közpétájt a panelba pattanó fül tart, felül pedig egy szalagkábellel csatlakozik. Elég a külső fület óvatosan kifeszíteni, a másik szépen kicsusszan és felhajlik az egész. A kábelt nem bontjuk, a kijelző felhajtva marad végig.

 

quansheng-k5-mods lcd clip

 

 2. lépés 

Bontsuk le az alkatrészeket!

Összesen öt SMD alkatrészt kell eltávolítani, egy fojtót (1), három kondit (2 és 3) illetve egy IC-t (4). Nem javaslom a hőlégfújót, mert szinte esélytelen hőprofil nélkül kimaszkolni a panelt, inkább hegyes pákával és tűszerű csipesszel essünk neki.

A lebontott IC egyébként a BK1080 FM vevő, míg a kondik frekvenciamenetet határoztak meg – az eredeti készüléknek megfelelően kizárva a zavarokat jelentő túl alacsony frekvenciákat.

quansheng-k5-mods pcb to clean

quansheng-k5-mods smd remove

 

 3. lépés 

Tegyük be a cserealkatrészeket!

A csomagban kapott 5 darab 100nF, 0603 (0,6 x 0,3mm) méretű kondiktól nem kell megijedni, csupán annyit jelent, hogy négyet nyugodtan el lehet veszíteni, mindössze egy darabbal kell megküzdeni.

Az első feladat a fojtótekercs beszerelése. Ezt a túloldali, furatszerelt antennacsatlakozó elcsípett lába és a PTT panel első forrasztása (GND) közé kell tenni. Ügyelj arra, hogy a kijelző alatt nem fér el, szorosan mellé fok kerülni, illetve van az LCD keretén egy alsó láb, ami belemegy a lyukba. Bőven van hely, csak kicsit hajtogatni kell a lábakat.

quansheng-k5-mods choke

quansheng-k5-mods full

 

 4. lépés 

Forrasszuk helyére a modult!

A SO8 tok helyére forrasztott lábak mellett egy ellenállás jobb, és egy kondi alsó oldalához kell húzni a két forrfület. Célszerű a drótokat a modulhoz még kötegelve forrasztani, de aki ilyen pici alkatrészekkel magabiztosan bánik, már gyakorlott ebben.

quansheng-k5-mods module smd jumper place

quansheng-k5-module jumpers

 

Ha eddig eljutottál, nem hiszem, hogy magyarázatra szorul a firmware telepítése. Az alábbi sorok inkább csak a linkgyűjtemény és egy-két bosszúságot megelőzni hivatott apróság memójaként szolgál.

Először is ennek az oldalnak az aljáról töltsük le a legfrissebb verziójú .bin fájlt.

Ezt követően töltsük le a rádió saját oldaláról a firmware zip-jét, amiben van egy AnonymPSUpdater nevű telepítő. Ennek a programnak a neve Portable Radio Updater lesz, nem tesz ki ikont sehova, de így megtaláljátok a Start menüben.

Az adatkábelt csatlakoztatva a géphez és a rádióhoz a készüléket úgy kapcsold be, hogy nyomod a PTT-t. Ekkor a kijelzőn semmi sem jelenik meg, de a led világít, ezzel jelzi, hogy most a firmware-rel játszol. Ha nem így teszed, kapcsolódás után nem lesz aktív az Upload gomb.

A program elindítása után jöhet a port kiválasztása, majd connect, végül pedig a firmware kijelölése és az upload gomb.

Ezután már csak a szoftver lelkivilágának tanulmányozása van hátra, melynek során biztosan rájössz, hogy bizony lesz még új verzió bőven…

Érzékenység tekintetében úgy jellemezném a rádiót, mint egy V3 SDR sticket.