Quansheng-őrület: az a fránya (8)

2023. december 12. kedd
KIT/RIG | Szerk: HA8LHT

Zajlik a Quansheng – vagy épp Anysecu – UV K5(8) őrület, mindenki a hétezer forintos készülék átprogramozásának lázában ég. Meg lehet érteni, a ki kis rádió 18-tól 1300 MHz-ig minden üzemmódban megszólal – úgy, ahogy.

A kis kétsávos készüléket 50-600 MHz-es vétellel árulják, ám másik firmware feltöltése után 18-1300 megáig lehet vele hallgatózni, ráadásul AM-FM-SSB üzemmódban. Naná, hogy nyár óta mindenki erre pörgött rá.

uv-k5(8) spectrum display

Jó játék a kis univerzális rádió programozása, de ha valaki csak a firmware feltöltésével játszik is, mindenképp remek időtöltés. Számtalan firmware van a neten, a legnépszerűbb az SSB (jó az DSB-nek is…) üzemmód és a spektrumképet adó, GitHubon elérhető valamelyik verzió, vagy a SATCOM kalózkodásra fejlesztett. Ezeket például itt találod.

uv-k6

A készülék feltöltögetéséről tényleg kár írni, azzal hónapok óta, több mint fél éve durván tele van a YouTube, ahogy az új funkciók leírásával, unalomig ismételt és minden nyelvre átlopott mutogatásával is. Azt viszont kevesen tudják, hogy mi a típusjel után rejtett nyolcas. Ugyan a sima és a (8) jelzésen kívül mással aligha találkozni, érdekességként megjegyzem, hogy az FCC-nek küldött bejelentés szerint van 2, 6, 9, 11, 22, 66, 99 is.

Ejtsünk néhány hasznos szót a készülékről, hogy megértsük a korlátait. A lelke a BK4819 adóvevő IC, mely 18-660 és 840-1300 MHz között működik. A teljesítményről és az érzékenységről annyit, hogy szűrők bizony mindenhol vannak. A vételt egy-egy darab bemenőkört egy-egy 2SC3356 köré épített LNA segíti, mely után a sávonként több helyen is BPF és LPF kapott helyet. Az alsón frekvenciák áramkörén mindössze egy nagyon laza – kis csillapítású – BPF és egy LPF dolgozik, így nyilván ezt kell használni a rövidhullámú adások vételekor (GPIO4), de jelezném, hogy erősen kompromisszumos.

A szélessávú vételről még annyit, hogy az antenna csatlakozója után azonnal egy 800-900 MHz-es szűrővel találkozni, szóval a centiméteres tartományban is akadnak majd nehézségek.

Az RD02 fettel épített végfok után szintén két, pin-diódával kapcsolt komoly LPF van, tehát VHF és UHF sávon kívül nem csoda, hogy alig enged át valamit.

Egyedül az FM vétel miatt került bele egy BK1080 IC, ami a VHF felüláteresztő szűrő után kapcsolódik az antennára, ám ez csak 65 és 108 MHz között dolgozik. Az viszont meglepően érzékeny, igaz, a moddolás után nem tudom, hol kell WFM-be kapcsolni.

Ha már modd, megemlíteném, hogy a CTCSS beállítást nem akarja megjegyezni a funkcióból való visszalépés után.

Néhány szót megérdemel a mechanikai kialakítás is. Az akkuban tisztességes töltésvezérlő kapott helyet, a kijelző pedig szalagkábellel, forrasztva csatlakozik az alaplaphoz, tehát az elmozdulástól nem kell félni. Az antennacsatlakozó robosztus darab, talán nem fog az antennában maradni a menetes része. Furatszereltek a jack csatlakozók és a poti is, de az USB-C könnyen felszakadhat. Ezen talán aggódhatnánk, de az a helyzet, hogy beleállítós töltője van! Az akasztó klip az akksin kapott helyet, de az jó nagy körmökkel függőlegesen kapaszkodik a készülékbe, így nem sok esélyünk van arra, hogy hordozás közben letörik. Szintén az akksin van a kioldó gomb is, így ha a rengeteg cserélgetésben eltörik, az új Li-ion bankkal jön az új is.

Ami miatt szeretjük, az az STM32G030 Arm Cortex processzor, a 128×64 pontos mátrix kijelző, valamint a diódamátrixos billentyűzet, ami együttese óriási programozhatósági szabadságot ad.

Ha nem is beszélünk a kínai megbízhatatlan alkatrészhasználatról, de a kis rádiónak vannak vadhajtásai és számos moddal lehet jobbá tenni – nyilván csakis célzattal, valami kárára. Ebbe most nem mennék bele, így is kicsit megszaladt a toll a típusjelre csodálkozó írás közben…

Szóval a legzavaróbb az UV-K5 jelzés után megadott (8), ami felveti a kérdést, hogy talán nem mindegyiket lehet átalakítani ennyire univerzális riggé. Hogy még összetettebb legyen a kérdés, ide venném, hogy van egy UV-K6 is a sorban.

A (8) tulajdonképpen a sima K5 később kiadott, amatőröknek szánt változata, melyen a leginkább szembetűnő különbség a csavaros alumínium előlap. Belsőleg elvileg nincs különbség, csak az alap szoftver lehetőségei bővültek, de a gyakorlatban néhány tekercs bizony más, valószínűleg a szélesebb UHF tartomány miatt. A mikrovezérlővel és környezetében azonos kapcsolást rejt a készülékház. A (8) teljesen megegyezik a K6-tal, ugyanarról a készülékről van szó, csak valószínűleg mire új rájöttek, hogy új típusjellel kellene forgalmazni az eleve fehércímkés családot, már elterjedt a mágikus nyolcas legendája.

Nekem is az UV-K5(8) a verzió van meg, ráadásul a K5 szoftverét töltöttem fel rá, tökéletesen működik minden funkciója a BFO-szerű eltolástól az LNA szabályozásig, vesz DSB és AM módban, zseniális a spektrum kijelzése is.

Adni mindenhol FM-ben ad. A rezgőkörök átalakítása nélkül leghamarabb a 6 méteres sávban látok kijövő jelet belőle a vízesésen, 10 méteren csak valami halovány jelzés hallatszik, mintha valami lenne a közelben. Ezt persze vevő oldalon külső antennával próbáltam, egy darab dróttal biztos értékelhető hangot kapnék.

Rövidhullámon az FT8 állomások szépen megszólalnak, az érzékenysége nagyjából egy I/Q vonalon átalakított RTL stick szintjének felel meg. VHF és UHF sávon az érzékenységére nincs panasz, jó kis kínai rádiónak felel meg.

Mivel az Aliexpress kiemeli a címkén is látható (8) jelzést, így nem lehet mellényúlni, mindenképp ilyet – vagy eleve K6-nak nevezettet – válasszunk!