Az óra, transzverter és frissítés volt a téma az Icom termékmenedzserével

2022. október 03. hétfő
KIT/RIG | Szerk: HA8LHT

Az óraátállítás, a transzverterek használata és újabb frissítések volt az IC-7300-at érintő téma az Icom referenseivel. Masayuki Hashimoto sajnos nem szolgált túl sok jó hírrel a gyakorlati igény szülte érdeklődésre.

Az IC-7300 kapcsán arra voltam kíváncsi, hogy számíthatunk-e a beállított óra UTC-re való átállíthatóságára – tekintettel, hogy szoftveresen is korrigálhatjuk a helyi időt, a rádió egyik funkciójában pedig eleve ott a mindenkori UTC is. Sajnos azt választ kaptam, hogy nem terveznek ilyesmit, így vagy állítsam rögtön a középidőre – viszont ekkor ugrik a PC-s kényelmi funkció -, vagy a helyi időre állított órára koppintva láthatom az UTC-t is egy előterébe ugró osztott ablakban.

A másik, ami izgatott, hogy számíthatnak-e valami kényelmi funkcióra a transzvertert használó rádióamatőrök, elsősorban a geostacionárius pályán lévő QO100 műhold miatt. Itt sem kaptam jó híreket, olyan funkció ugyanis, hogy KF-rádióként csupán eltolással beállított felsőbb sávok frekvenciái jelenjenek meg nincs tervben.

A legérdekesebb kérdés arra vonatkozott, hogy az Icom IC-7300 készülékéhez legutóbb 2021 júliusában kiadott 1.41 veziószámú frissítést – melyben számos hasznos dolog volt, ami nagyon- de nagyon jól jött – mikor követi újabb és mi lesz benne. Ez azért is motoszkált bennem, mert a legutóbbi upgradet jó előre beharangozták, most pedig nagy a csend a napjainkban egyik legnépszerűbb adóvevő táján. Nem véletlen, hiszen mint kiderült, az Icom azonban nem tervez mostanában újabb frissítést kiadni.