Itt a nagy SDR-teszt – GALÉRIA

2019. április 02. kedd

A legkönnyebben elérhető SDR-eket hasonlítottam össze. A kísérlet célja az volt, hogy a népszerű és olcsó modellek közül bárki kiválaszthassa a legjobbat, céljainak – és pénztárcájának – a leginkább megfelelőt.

Az elmúlt időben kicsit elkalandoztunk az SDR-ek világába. Kis kitérőt tettünk az igen fontos alkatrész, a TCXO felé, egy gyors piaci körkép után megnéztük, hogy kell telepíteni és beállítani az első eszközt és választ adtam arra is, hogy lehet-e egyszerűen hallgatni a rendőrségi Tetra forgalmazásokat. A sorozat záró akkordjaként pedig összehasonlítom azokat az eszközöket, melyekről eddig szó esett.

A teszt a legolcsóbb TV-vevő sticket (1), a jellemzően zöld, már TCXO-val hirdetett vevőt (2), a rövidhullámú vételre is előkészített, V3-nak nevezett ezüst társát (3), az FPGA-val szerelt belépő kategóriában pedig a tökéletes SDRplay klónt (4), illetve a HackRF One-t (5) hasonlítja adatai alapján valamint homogén környezetben össze.

Azt azért kiemelném, hogy a típusok nem közvetlen mintavételezésű vevők, hanem hibrid rendszerűek, így a szűk keresztmetszetet igazából az IQ keverő előtti, konverziót végző tuner adja. A rövidhullámú sáv tartományaival a V3 már kikerüli ezt a fokozatot, a HackRF pedig egy 2 gigás konverterrel húzza a feldolgozás tartományára a bemenő jelet – néhány komoly veszteségű kapcsoló után egy szerényebb alacsony zajú előerősítővel (LNA). Az SDRplay bemenete már figyelemre méltóbb: az 1,8 GHz-es LPF/HPF páros helyett helyett nyolc kapcsolható sávszűrővel bír, és 60 MHz felett egy 20dB-s LNA tolja fel a jelszintet az MSi számára. Ennek hatása igencsak érezhető. A HackRF pedig több fokozat után is bír erősítővel valamint eleve állítható erősítésű integrált megoldásokkal, használatukkal szinte végtelenségig lehet húzni a jelet – és a zajt.

Az SDRPlay és a HackRF 12 bites MSi és 8 bites NXP FPGA-ja szinte csak mutatóban van, a középkategória alatt maradva jóformán leginkább arra szolgál, hogy neve legyen a gyereknek. Mindenesetre így is nagy segítség, kategóriát léptetve a két berendezésnél.

Félreértés ne essék, mindegyik vevő kiváló játékszer, tökéletes ár/érték arányt mutatva, a belépő szint képviselői pedig kimondottan érdemesek az amatőr munka kiegészítésére.

SDR stick test compare cheap chinese

SDR stick test compare green

SDR stick test compare v3

SDR stick test compare sdrplay

SDR stick test compare hackrf

 

A teszthez az SDRConsole V3-at használtam, egyszerűen azért, mert az SDRplay nem megy az SDR#-al, viszont a Console mindegyiket elindítja. Egy apró baj van vele, mégpedig az, hogy az RTL stickek nem tesztelhetőek a rövidhullámú tartományban, mert nem lehet átkapcsolni a Q brancsra. Itt mégis a sharpot vettem elő, hogy a V3-at és a HackRF-et legalább egyszer összevessem. Meg kell jegyezni, hogy ez nem egyszerű, mivel az RTL-ben semmilyen erősítést sem lehet ebben a beállításban módosítani, míg a HackRF LNA, VGA – ez a KF-ben lévő erősítő – is állítható, sőt, kell is állítani, mert bármelyiket is nullára húzva semmit sem érez a vevő.

Antennának egy 12 méter magas háztetőn lévő Sirtel discone-t használtam, 10 méter H155 kábellel. Fontos megjegyezni, hogy a számítógép erőforrásai semmiben sem jelentenek szűk keresztmetszetet.

Először is vegyük a nyers adatokat. A készülékeket várakozásaim alapján rangsoroltam, mely sorrend a tesztek közben is változatlan marad a mérési eredményektől függetlenül.

sdr-compare-ha8lht

Az összegzett vételből azért látni kell, hogy az RTL-ek gyakorlatilag teljesen ugyanúgy teljesítettek – ami nem meglepő. Különbség leginkább csak a szolgáltatásokban (TCXO, RH) van. A HackRF erősítői töredéken (14 és 16 dB) mentek, felhúzva a 2-3 S értéket is ugró zaj mellett az S9+30dB-t verte a referenciaként vizsgált forrás jelszintje.

Kevésbé beszédes, ám kétségtelenül látványosabb a különböző sávokban vett spektrumkép. Minden készülékkel sávonként egy mintát vettem azonos frekvencián, kikapcsolt AGC mellett. A látható spektrum szélességét és a mintavételezést egyformára húztam, az RTL-ek gyengébb képességeit figyelembe véve. A méréshez valamennyi készülék AGC-jét kikapcsoltam, a különböző erősítések beállításába most nem mennék bele, a lényeg, hogy sikerült homogén környezetből származó mintákat venni.

SDR stick test compare BC↑ 105 MHz

SDR stick test compare 164mhz↑ 164 MHz

SDR stick test compare tetra↑ 390 MHz

SDR stick test compare 722mhz↑ 722 MHz

SDR stick test compare 1mhz↑ 1,5 MHz műsorszóró

SDR stick test compare 40mB↑ 40m műsorszóró

SDR stick test compare 40mV↑ 40m műsorszóró

SDR stick test compare 15mhz↑ 15 MHz műsorszóró

 

Kínai SDR-stick: egyszerű, mint egy faék

Sok hozzáfűznivaló nincs: már a bekapcsoláskor látszott, hogy több mint 10 kHz-et arrébb hullik a vízesés, az a TCXO nagyon kell az ilyenekbe. Semmi gond, bemelegedés után lehet kalibrálni, de túl nagy stabilitást ne várjunk tőle. Gyakorlatilag ugyanúgy teljesített, mint az ugyanilyen alapfelépítésű (RTL2832 és R820) V3 és a hasonló zöld stick, de a kompenzálás és a rövidhullám hiánya sokat számít. Leginkább csak URH műsorvevőket hallgatni jó.

 

Zöld stick: repülővadászoknak kiváló

Az alapvető különbség a bekerülési költség ezresén az, hogy ebben valóban van TCXO, ami szépen teszi is a dolgát. Szignifikáns különbség nincs a többi RTL-hez képest. Alkalmazható 2m/70cm amatőr adások vételére illetve a repsávhoz.

 

V3: megjelenik a rövidhullám

A TCXO itt is pontosan ketyeg, ám ennél az eszköznél megjelenik a rövidhullámú sáv, ha átkapcsoljuk a mintavételezést a Q oldalra. Azonos zajszintet figyelembe véve ott nagyjából ugyanazt a teljesítményt nyújtja, mint a HackRF, ám ez utóbbi erősítőit jóval feljebb lehet húzni, amivel az egekbe szökken a jel is. Az ígért 500 kHz-et komolyan kell venni, alatta nagyon meredeken megszűnik a vétel. Az alsóbb frekvenciákra inkább műsorvevőnek ajánlanám, mint amatőr célra.

 

SDRplay: mindent visz

A viaskó kétségtelen győztese. Pontos, a szűrőkkel leválasztott sávokon igencsak szép, dinamikus spektrumképet rajzol. Lehetséges a rövidhullámú állomások vétele is, érezhetően magasabb kategóriát képvisel, mint egy RTL. Kiválóan alkalmas monitorvevőnek rádióamatőr célokra is.

 

HackRF: ágyúval verébre

Sajnos nem igazán lehet összehasonlítani az előzőekkel, mert a benne lévő két erősítőt a végtelenségig felhúzva elképesztő dolgokra képes. Dinamikájában azt kell mondjam, borzasztóan hiányzik a szűrés belőle, no de hát ez egy műszer, nem rádió. Ha a teljes sávszélességben kihasználjuk, a tartomány szélein érdekes megjelenő dolgokkal találkozhatunk. Kiegészíthetnénk mindenfélével, de csak vételre nem egyszerűbb venni egy SDRplayt? Némi ellentmondás van a leírásokban az alsó határfrekit illetően, ezt eloszlatván jelezném, hogy a hosszúhullámú műsoradók alatt, 138 kHz-en nagyon szépen dolgozik, és néhány tíz kilohertzen is van értelme még játszani vele. Kiválóan konfigurálható, bár ez kissé nehézkessé teszi a használatát. Rádiózás helyett inkább egyszerűbb, amatőr mérésekhez ajánlanám.

SDR stick test compare V3

SDR stick test compare V3

SDR stick test compare V3

SDR stick test compare sdrplay

SDR stick test compare sdprlay