Kilowattos műterhelés zsebpénzből, olajhűtéssel

2018. március 02. péntek

Nem csak a hétköznapi műhelymunka, hanem az igazi QRO felszerelés elengedhetetlen kelléke is a hosszabb ideig nagy teljesítményt elviselni képes műterhelés. 

Az egyetlen kérdés, hogy egy gyárit választva egyensúlyozunk-e a 100 wattos határon, esetleg mélyen a zsebbe nyúlva nagyobb után nézünk, vagy megcsináljuk mi magunk a kompromisszum nélküli dummy load-unkat. A profi megoldások elképesztően drágák, a Bird több százezer forinttól kínálja radiátorait. Furatszerelt vagy SMD ellenállásokból pedig elképesztő mennyiséget kellene összehozni egy gondtalan teljesítménytemetőbe. Van viszont egy kézenfekvő megoldás; a talpasnak csúfolt nagy teljesítményű ellenállás.

HA8LHT kw dummy load

A nagy teljesítményű, nagyfrekvenciás ellenállások egyik fele hűtőfelületre csavarozható, míg a másik rövid forrasztható fülként lóg a kerámialap alól. Ilyen kivitelből 50 ohmban 1-5 wattól egészen 800 wattig találunk, a nagyobb teljesítményben pedig 25, 50 és 100 wattos kivitel is fellelhető. Az ígéret szerint DC-3GHz tartományban dolgozhatunk velük, de a kész műterhelésünket inkább vessük alá egy tesztnek megvizsgálva azt, hol kezd el emelkedni az SWR-je.

A kilowatt feletti műterhelésre kétségtelenül a legegyszerűbb, ám egyben legköltségesebb megoldás a két darab 1000 wattos, 100 ohmos füles ellenállás párhuzamba kötése vagy egy darab 1650 ohmos megvásárlása. Ezek a megoldások mintegy 32 ezer forintra jönnek ki. 50 ezerért négy darab 800 wattos ellenálláshoz jutunk, ami drágább ugyan, de 3,2kW alakulhat hővé rajta, míg 22 ezerért teljesítményben a felét rakhatjuk össze a 25 ohmos komponenssel. Ezeket talán felejtsük is el.

 

Ő lesz a nyertes

A legkedvezőbb ár/érték arányban az 50Ω/250W típust találtam, amiből két-két darabot sorba illetve párhuzamosan kötve épp 50 ohmnyi jön ki (1. ábra), míg terhelhetőségük a komplexum tekintetében összeadódik. Megjegyzem, a következő lépés logikusan a 9 vagy a 16 ellenállás kapcsolása lenne, ám kialakításuk miatt lényegesen bonyolultabb kivitelezni, így a valóban olcsó megoldás 1 kilowattnál meg is áll.

kilowatt-dummy-load-schematic-ha8lht1. ábra

A 250 wattos ellenállás darabját postával 600 forint körül lehet rendelni Kínából, és már a visszajelzések valamint a nemzetközi fórumok alapján is igazán megbízható példányoknak bizonyulnak. A favorizált gyártók egyébként a Diconex és a Florida, igaz, az ő ellenállásaik épp háromszor illetve kétszer kerülnek többe, mint a kínaiak által forgalmazott alkatrészek. Az előny nem teljesen biztos, főleg a spektrum RH sávokat jelentő alsó néhányszor tíz megahertzénél. A több darab rendelésénél mindenesetre figyeljünk: az exponenciálisan növekvő postaköltség miatt néha egyszerűbb négyszer egy darabot rendelni, mint egy tételként a négyet.

Maga a kivitelezés nagyon egyszerű: az olajba merülő hűtőbordára van csavarozva a négy ellenállás, melyek fülei párosával összekötve a csatlakozó belső erére valamint esetemben a festékesdoboz tetejére, mint köpenyre csatlakoznak. Ezt rövid koaxal vezethetjük ki, vagy közvetlenül is forraszthatjuk a csatlakozóra illetve egy forrfülre, hogy az tartsa magát a műterhelést. Ügyeljünk rá, hogy a hűtőborda ne érjen a tartály oldalához, hiszen az kapcsolástechnikailag újragondolná az egész műremeket! Ha nem kívánjuk sokáig terhelni az ellenállásokat, az olajos, merülős, kapaszkodós kivitelezést hanyagolhatjuk is egy tetszetős dobozka kedvéért.

 

Legalább ennyit az olajhűtésről

Az olaj kérdése is fontos, hiszen ez a folyadék az elektromosan vezető hűtőbordán túl az ellenállások kivezetéseit is teljesen körbeöleli. Nagyon nem mindegy, milyen olajat használunk. Sok fajta tartalmazhat vizet, ami majd jól lebomlik, mások idővel gyantásodnak, sűrűsödnek, avasodnak, amiről számos összetevő, például a kén, vagy különböző savak tehetnek.

Az olaj hővezető képessége nagyon rossz, de még mindig jobb, mint a levegőé. Kétségtelen előnye, hogy magasabb hőmérsékletnél sem kell nyomás alatt tartani, hogy ne kezdjen párologni, viszont több fiziológiai folyamat megy végbe benne, és korrozív is lehet, amik miatt nem ugorhatunk ész nélkül fejest a merítésbe.

A legjobb, ha nem variálunk és sima inhibitált (vegyi folyamatok lefolyását gátló), naftén ásványi alapú trafóolajat (szigetelőolajat) használunk, ami önmagában is egy speciális, épp hűtési célra kifejlesztett alacsony átütési szilárdságú folyadék. Literje 1000-1200 forint körül van, és a gyártók komoly fejlesztéseket tesznek termékeik mögé, mint például a MOL TO 40A esetében. Egy apró bökkenő van vele, hogy legalább 50 kilós kiszerelésben lehet csak kapni…

Fontos, hogy a merítéses hűtésre rácsodálkozva ne dugjuk számítógépünket olajba, ugyanis a hőszállítás még nem lesz megoldva általa, illetve a szigetelőképesség miatt sok csatlakozót már nem nagyon kell használni utána. A csövekben használt folyadék a viszkozitása miatt sem lehet olaj, az ott alkalmazott közeg problémafelvetéseiről és megoldásairól a QRO végfok hűtésénél írtam részletesebben (ha ez az esszé előbb jelenik meg mint az, akkor bocs). Ezt pedig kicsit később folytatom…

kw-dummy-load-ha8lht