Könnyű belefutni a hamis stickekbe

2019. április 02. kedd
KIT/RIG | Szerk: HA8LHT

Bizony Kínából minden olcsóbb, csak néha hamisítvány. Ha kinéztük az áhított RTL-SDR sticket – mondjuk nem a legolcsóbbat, de az olcsók közül a legszimpatikusabb típust – nincs más hátra, mint megkeresni a legolcsóbb eladót.

Az 5000 forint körüli, kategóriájában belépő szintűnek tekinthető V3 igazán jó választásnak tűnik, de van vele egy kis baj: ha benézünk a kabát alá, bizony nem az van ott, amire számítunk.

Jó esélyünk van az alsóbb árkategóriában (25 dollár helyett 18-20), hogy a minőségibb alkatrészekkel szerelt zöld panel helyett csak a leghitványabb sticket kaptuk kicsit felturbózva. No a turbótól sem kell eldobni az agyad, az csak egy kivezetett lábacska a közvetlen mintavételezéssel megoldott rövidhullámú sávokhoz, talán valami oszcillátor, és ennyi.

A benne hagyott infra érzékelő és a led, a hanyagul lecsípett eredeti MCX aljzat már csak hab a tortán: az bizony nemhogy nem V3, de még csak egy valamire való TCXO sincs benne.

Ugyanannyiba kerül, kinézetre is nagyon hasonló, sőt, legtöbb esetben kép alapján meg sem lehet különböztetni őket. Az eredeti talán nem annyira nyúlánk, ívelt a doboza, és két-két csavar tartja csak az elő- és hátlapot, valamint az SMA csatlakozón van alátét és anya – megjegyzem, a fém kupakot én tettem már rá. Kis különbség látszik a betűkön is, de tekintve, hogy sok helyen még egy V3-as panelképét is felteszik illusztrációnak, tényleg nehéz kiszűrni a hamisítványokat – vagyis mégsem, más vásárlók fényképes visszajelzéseire bátran lehet hagyatkozni. Ha nulla visszajelzés van egy termékről, vagy nincs kép feltöltve vásárlói elégedettség mellé, nyugodtan kételkedhetünk. Ha benéztük, lehet disputálni, ezzel nincs hiba, általában alapos körbefotózás vagy videós szétszerelés után visszafizeti a kis kínai rohadék az árát.

fake or original sdr stick

fake or original sdr stick

Az aranyszabály: két csavar jó, négy csavar rossz.

V3-sdr-large-4-HA8LHT

V3-sdr-large-5-HA8LHT

fake-v3-sdr-ha8lht-2

fake-v3-sdr-ha8lht-3

fake-v3-sdr-ha8lht-4

fake-v3-sdr-ha8lht-1