Lebénultak a nejlonamatőrök: leállt a DMR hálózat

2019. április 17. szerda

Informatikai támadás ért Európa-szerte több Brandmeister szervert. A probléma kiküszöbölésére már kiadtak egy frissítést, de a megoldásra úgy tűnik várni kell. A valódi infrastruktúrával nem rendelkező internetes rádiósok most tehetetlenek.

A DDoS – elárasztásos – támadás annyit jelent, hogy a kiszolgálókat* annyi kéréssel árasztják el – jellemzően vírussal fertőzött számítógépek hálózata, botnet által -, hogy annak nem marad ideje kiszolgálni a valós kéréseket. Az ilyen támadások meglehetősen régimódiak, a legtöbb rendszer topológiájából adódóan már védett ellenük, de a magyar DMR hálózat leállított szervereit sajnos nem ilyen fából faragták.

Hazánkban a DMR átjátszók nem egymáshoz vannak linkelve, hanem központi számítógépekhez, szerverekhez kapcsolódnak internet segítségével. Ezeket a kiszolgálókat kellett leállítani. Ebből kifolyólag viszont a nemzetközi és belföldi kommunikáció is ellehetetlenült, csak az átjátszók lokális ága működik.

 


A DDoS (Distributed Denial of Service) a protokoll vagy az infrastruktúra gyengeségeit kihasználva a szolgáltatást támadja, nem konkrét számítógépeket bénít le.