Megjött a kis kínai

2016. május 08. vasárnap
Mozaik | Szerk: HA8LHT

Kína ontja magából az egyszerű, olcsó és kicsi rádiókat, de a Baojie BJ-218 mobilkészülék tenyérnyi méretével mind közül kitűnik. Szinte mindenki találkozott már az UV-5R kézirádióval, a 218 gyakorlatilag ennek reinkarnációja – továbbfejlesztett szoftverrel új köntösbe bújtatva nagyobb végfokkal, más néven futtatva.

bj218-wallpaper

A 73 dolláros (20.100 Ft) rádió igazából mindent tud, amit az egyszerű mikrovezérlőbe bele lehet programozni, a CTCSS, DTMF, hívóhangok, memórianév-kijelzés valamint egyéb teljesen evidens funkciók egy kezdő programozónak sem jelentenek gondot. Kínai testvéreink pedig érezhetően sokat fejlesztettek: a menübe be- és kilépés egyszerűbbé, a léptetés gyorsabbá vált, a gombokra azonnal reagál.

A mikrofon gombjai is ugyanolyan kemény gumik, mint a rádió gombjai és gyakorlatilag gyorsfunkcióval minden kapcsolható rajta, amit a készülék tud. A kézibeszélőn amúgy csak egy adásjelző LED kapott helyet. Természetesen a frekvenciákat is közvetlenül beírhatjuk, kivéve a műsorvétel esetén. Nagyon fura, de csak le- és felirányú automatikus keresés indítható rajta a 88-108 MHz közötti sávon. Mentségére szóljon, hogy ebben a sávban is feltűnően érzékeny.

bj-218-display bj-218-microphone

A készülék nagyjából tudja, amit mondanak róla, hangja kicsit sem dobozszerű, kezelése viszont rendkívül egyszerű. Dicsérendő, hogy a készüléken is minden gomb világít, egyértelmű, biztos nyomása van. A dokumentáció szerint három típust készítenek belőle – a VHF és UHF mellett egy 220 megás verzió is kijött a kimondhatatlan nevű gyárból.

A választható lépésközök természetesen a 6,25 kHz-et – sőt, 2,5-öt is – felsorolják, így PMR-re is pontosan beállítható.

bj-218-datasheet

A rádióval egyetlen gondom akadt, mégpedig az, amibe a legtöbben belefutnak. Elsőre úgy tűnt, hogy nem állítható rajta átjátszó mód. A dokumentációt áttanulmányozva valami ilyesmit említenek is. Az RPT a 33 menüpont között is ott van, csak épp mentés nélkül lép ki. Igen ám, de a shift beállításához a SHFT (-)/(+)/(off) menüpontot kell használni, és máris működik rendesen. Az RPT valószínűleg az automatikus átjátszómód, amihez valószínű, hogy csak a sávokat kell szoftveresen beállítani.

A lehetőségeket ismerve és a panelt vizsgálva tökéletesen biztos az is, hogy egy átkötés vagy bekapcsolásos billentyűkombinációval orvosolható a típusosztás is, mégpedig, hogy három – a műsorvevővel négy – sávos készüléket kapjunk. Nagy valószínűséggel itt is megoldható, hogy a vevő a teljes frekvenciatartományban fusson, persze kérdés, hogy a bemenőkörök mit engednek majd át.

bj218-inside

A készülék hangszórós fedlapja emelhető csak könnyedén le, a másik feléhez még az antennacsatlakozót is le kell forrasztani a panelről. Tudom, hogy az az érdekesebb, de arra bizony várni kell. A kis rádió kikapcsolt állapotban 160 mA-t vesz fel, bekapcsolva 360-at. Az adás/vétel váltás egy leheletnyivel mondható gyorsabbnak mint az UV-5RB esetében, épp annyira, hogy már nem zavaró a PTT elengedése utáni késés.

A BJ-218 programozásához két szoftvert találtam: az egyik fut rendesen de csak kérdőjelek vannak a kínai karakterek helyén, a másik – újabb verziós – pedig folyton lefagy Win 10 alatt. Ránézésre amúgy pont ugyanolyan felület, mint bármelyik másik soros portos kínai programozóé. Erre még majd visszatérek.