Megtört a jég: a Yaesu is dobbantott az SDR-ek világába

2018. május 18. péntek

Előrendelhető, ám még az FCC engedélyezési fázisában van a Yaesu FT-DX101D típusú újgenerációs asztali RH adóvevője. A mintakészülék a Dayton Hamvention 2018 rendezvényen mutatkozott be Amerikában.

Az Egyesült Államok Szövetségi Kommunikációs Bizottságának (Federal Communications Commission, FCC) laborjában minden készüléknek meg kell fordulnia, ami az államokban kereskedelmi forgalomba kerül. A Yaesu ezt követően adja csak ki a rádiót, de már e folyamat közepette is felveszi az előrendeléseket, így mint ígérik, a későbbi listaárnál alacsonyabb áron juthatnak az első tulajok a készülékhez.

ftdx101d

A készülék alapvetően a cég utóbbi esztendőkben megszokott stílusjegyeit hordozza. Tudásában HF/50 MHz-es sávokat ígéri 100 wattal, érintőképernyőjén az elmaradhatatlan vízesés funkcióval, a két vevőegység teljes elszeparálásával a gyors sávváltás érdekében. Sok mindent még nem tudni róla, az előlapon USB csatlakozók, szokatlan, felső sorban elhelyezett sávváltó gombok, míg hátul DVI monitor csatlakozó és a három amphenol a legszembetűnőbb, ám korántsem szokatlan holmi.

Magát a készüléket inkább az FTDX3000 és a 9000 közé pozicionálhatták, ám ezt korai lenne kijelenteni, révén egy újgenerációs szoftverrádióról beszélünk.

Az új zászlóshajó elnevezésében az FT-101 sikerszériára kíván utalni a gyártó: azt ígérik, a típusba mindent beleadtak, amit csak tudtak, így az méltó lesz a név viselésére.

ftdxconnectors
ftdx101d-front-buttons ftdx101d-front-display